Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Εμμηνόπαυση: τι διατροφή ακολουθούμε;

Εμμηνόπαυση: τι διατροφή ακολουθούμε;
Eat4health

Η ζωή μιας γυναίκας περνά από πολλά στάδια, από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Η αρχή της εφηβείας σηματοδοτείται από την εμφάνιση της περιόδου, ενώ η εμμηνόπαυση αντίθετα σημαίνει την διακοπή της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία σταματούν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και συνήθως θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει όταν η γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση για 12 συνεχόμενους μήνες.

Η περίοδος που προηγείται της οριστικής εμμηνόπαυσης ονομάζεται κλιμακτήριος και συμβαίνει συνήθως στα 40 ή 50 έτη της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίζει ορισμένα συμπτώματα.

Διατροφή κατά την εμμηνόπαυση

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης απαιτεί διατροφική υποστήριξη, όπως κάθε άλλη περίοδος στη ζωή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε κάθε κατάσταση με αισιοδοξία και θετική στάση, καθώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη δυνατότητα του πεπτικού συστήματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Επίσης, λόγω των μεταβολικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα, είναι πιθανό να αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχετε το βάρος σας και να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, καθώς και να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Επίσης, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να παραμένετε ενυδατωμένες.

Πέρα από τη διατροφική υποστήριξη, είναι σημαντικό να εξασκείτε το σώμα σας συστηματικά. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, στην αντιμετώπιση της αύξησης της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Για την υποστήριξη της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και οι αγκινάρες. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Τι αποφεύγουμε να καταναλώνουμε;

Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα λίπους, ιδίως κορεσμένων λιπαρών, όπως πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα, παγωτά, γλυκά, trans λιπαρά (π.χ. σε φυτικά έλαια, μαργαρίνες, αλμυρά σνακς και τηγανιτά), καθώς αυτά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αποφύγετε τη ζάχαρη και το αλάτι, καθώς η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε ισοφλαβόνες, όπως σόγια, προϊόντα σόγιας και tofu, που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αποφύγετε τα καπνιστά, αλατισμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης, πικάντικων τροφίμων και ζεστών ροφημάτων μπορεί να μειώσει τις εξάψεις.

Article Categories:
Υγεία & Ομορφιά

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..