Κινέζικη Κουζίνα

Κινεζικό χοιρινό μπάρμπεκιου (Char Siu)

Κινέζικο χοιρινό μπάρμπεκιου (char siu)

Μια κινέζικη συνταγή για να κάνετε χοιρινό μπάρμπεκιου char siu. Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση και την αλμυρή του γεύση, αυτό το κινέζικο χοιρινό μπάρμπεκιου είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

⅔ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι κρασί από κινέζικο ρύζι (ή σάκε ή ξηρό σέρι)
⅓ φλιτζάνι σάλτσα hoisin
⅓ φλιτζάνι κέτσαπ
⅓ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
⅛ κουταλάκι του γλυκού ροζ αλάτι (Προαιρετικό)
1,5 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλα (ώμος)
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη χρωστική τροφίμων (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κόσερ

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το κρασί από ρύζι, τη σάλτσα hoisin, το κέτσαπ, την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, τη σκόνη πέντε μπαχαρικών, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Αφήστε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα για 1 λεπτό. Βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 2
Κόβουμε το χοιρινό ψητό στη μέση κατά μήκος. Κόβουμε κάθε μισό ξανά κατά μήκος σχηματίζοντας 4 μακριά, χοντρά κομμάτια χοιρινού κρέατος.

Βήμα 3
Βάλτε τη κρύα σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέστε κόκκινο χρώμα τροφίμων. Ρίξτε τα κομμάτια χοιρινού στη σάλτσα και καλύψτε κάθε κομμάτι. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 4 έως 12 ώρες.

Βήμα 4
Προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια φωτιά, 130 έως 150 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά τη σχάρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Βήμα 5
Αφαιρέστε κομμάτια χοιρινού κρέατος από τη μαρινάδα και αφήστε το να στάξει το περίσσιο. Τοποθετήστε το στο έτοιμο ταψί. Πασπαλίστε με αλάτι kosher.

Βήμα 6
Μεταφέρετε τα κομμάτια του χοιρινού στην σχάρα. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά. Αλείψτε με την μαρινάδα και συνεχίστε το μαγείρεμα, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ακόμη ( αν βάλετε ειδικό θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 90 με 100 βαθμούς) . Μην χρησιμοποιείτε άλλη μαρινάδα στο μαγειρεμένο κρέας μέχρι να το βράσετε.

Βήμα 7
Τοποθετήστε την υπολειπόμενη μαρινάδα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει 1 λεπτό. την βγάζουμε από τη φωτιά. Τώρα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να αλείψετε το μαγειρεμένο χοιρινό κρέας.

Σημειώσεις σεφ:
Εάν τυχαίνει να χρησιμοποιείτε την τυπική σας σχάρα σε εξωτερικό χώρο, σπρώξτε όλα τα κάρβουνα στη μία πλευρά και τοποθετήστε το κρέας σας στην άλλη. Για να το προστατέψετε από τυχόν κάψιμο, μπορείτε να το βάλετε σε ένα ταψί και να το τοποθετήσετε στη σχάρα. Ή, ξεχάστε την υπέροχη ύπαιθρο και απλά ψήστε το στο φούρνο.

Καλή όρεξη!