Καρυκεύματα, Υλικά

Μάσα Χαρίνα

Μάσα Χαρίνα

Προέλευση:

Το Μάσα Χαρίνα είναι αποξηραμένη ζύμη καλαμποκιού και μερικές φορές αναφέρεται ως αλεύρι καλαμποκιού. Για να κατανοήσετε πλήρως από πού προέρχεται η Μάσα Χαρίνα, είναι χρήσιμο να επιστρέψετε στην πηγή: το Μεξικό! Είναι η ζύμη καλαμποκιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φρέσκων τορτίγιων. Το αποξηραμένο καλαμπόκι εμποτίζεται με υδροξείδιο του ασβεστίου και στη συνέχεια τοποθετείται μέσω μύλου λεπτής ποιότητας για να φτιάξει τη ζύμη καλαμποκιού. Αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να φτιάξει την πρωινή παρτίδα τορτίγιας. Τέτοιες μπορείτε να αγοράσετε στις αγορές του Cozumel (για λιγότερο από ένα δολάριο!) .

Εάν αφυδατώσετε αυτήν τη ζύμη καλαμποκιού, θα πάρετε αλεύρι καλαμποκιού ή Masa Harina. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε νερό στο Masa Harina και να αποκτήσετε λίγο ζύμη καλαμποκιού στο σπίτι (επίσης μερικές φορές αναφέρεται ως ζύμη masa).

Μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες. Και αν όχι εκεί τότε θα το βρείτε σίγουρα σε λατινικές ή γκουρμέ αγορές.

Χρησιμοποιούμε επίσης Masa Harina όταν φτιάχνουμε σπιτική masa. Εάν χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να αλέσετε τη Μάσα Χαρίνα, τότε θα πρέπει να στεγνώσετε τη ζύμη πριν τη χρησιμοποιήσετε. Η προσθήκη λίγο Masa Harina είναι ο ιδανικός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Masa Harina για να κάνετε tamales και gorditas στο σπίτι. Τα Gorditas είναι κέικ masa που είναι λίγο παχύτερα από τα παραδοσιακά τορτίγια.

Πηγή: mexicanplease.com

Γενικές πληροφορίες:

Είναι μια ζύμη αραβοσίτου που προέρχεται από αλεσμένο καλαμπόκι. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή τορτίγιας καλαμποκιού, gorditas, tamales, pupusas και πολλών άλλων λατινοαμερικάνικων πιάτων. Η αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή του ονομάζεται masa harina, masa de harina και μερικές φορές Maseca. Το αλεύρι ανασυστάται με νερό για να φτιάξει μια ζύμη πριν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα.

Προετοιμασία:

Το σιτάρι καλαμποκιού ξηραίνεται. Στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία μαγειρεύοντας το ώριμο, σκληρό σιτάρι σε αραιωμένο διάλυμα ασβεστοποιημένου ασβέστου (υδροξείδιο ασβεστίου). Στη συνέχεια αφήνουμε να μουλιάσει για πολλές ώρες. Ο εμποτισμένος αραβόσιτος στη συνέχεια ξεπλένεται καλά για να απομακρυνθεί η δυσάρεστη γεύση των ίδιων των αλκαλίων. Αυτή η διαδικασία είναι η εξισορρόπηση και παράγει ομίχλη, η οποία αλέθεται σε μια σχετικά ξηρή ζύμη για να δημιουργηθεί φρέσκος χρόνος. Η φρέσκια μάζα μπορεί να πωληθεί ή να χρησιμοποιηθεί απευθείας, ή μπορεί να αφυδατωθεί και να αναμιχθεί σε μια σκόνη για να δημιουργήσει masa harina ή αλεύρι masa.

Ο ασβέστης και η τέφρα είναι εξαιρετικά αλκαλικές! Η αλκαλικότητα βοηθά στη διάλυση της ημικυτταρίνης, του κύριου συστατικού που μοιάζει με κόλλα των κυτταρικών τοιχωμάτων αραβοσίτου και χαλαρώνει τα κύτη από τους πυρήνες και μαλακώνει το καλαμπόκι. Μερικά από το αραβοσιτέλαιο διασπάται σε γαλακτοματοποιητικούς παράγοντες (μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια), ενώ διευκολύνεται επίσης η σύνδεση των πρωτεϊνών αραβοσίτου μεταξύ τους. Το δισθενές ασβέστιο σε ασβέστη δρα ως παράγοντας διασύνδεσης για όξινες πλευρικές αλυσίδες πρωτεΐνης και πολυσακχαρίτη.

Οι χημικές αλλαγές στη μάζα επιτρέπουν το σχηματισμό ζύμης και επίσης επιτρέπουν στη θρεπτική νιασίνη να απορροφηθεί από το πεπτικό σύστημα. Αντιθέτως, το αραβόσιτο που δεν έχει υποστεί αγωγή δεν μπορεί να σχηματίσει ζύμη με την προσθήκη νερού και μια διατροφή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωσή της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πελάγρα.

Πηγή: Wikipedia