Η γεμιστή μελιτζάνα Karniyarik είναι μια παραδοσιακή τούρκικη συνταγή που θα σας εκπλήξει! Το «Karniyarik» σημαίνει «χωρισμένη κοιλιά», η οποία αναφέρεται στην τεχνική που χρησιμοποιείται για να τα γεμίσει, αν και ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας σας, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει η “φουσκωμένη κοιλιά”. Σερβίρετε με ρύζι και σάλτσα γιαουρτιού, όπως τζατζίκι. Γαρνίρετε με επιπλέον λωρίδες πιπεριάς αν θέλετε.
Υλικά που θα χρειαστείτε
2 ½ κουταλιές ελαιόλαδο, χωριστά
4 μεσαίες μελιτζάνες
1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό αλεσμένο αρνί
4 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας πάστα τομάτας
1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζάνι πιπεριές κομμένες σε κύβους
¾ φλιτζάνι καυτερές πιπεριές Χιλής, κομμένες σε φέτες
1 φλιτζάνι φρέσκο τριμμένο τυρί Pecorino
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Αλείψτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψί.
Βήμα 2
Ξεφλουδίστε 4 λωρίδες, σε ίση απόσταση μεταξύ τους, από κάθε μελιτζάνα. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες στο ταψί.
Βήμα 3
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου αρχίσει να μαλακώνει η μελιτζάνα, για 45 έως 60 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τον φούρνο ανοιχτό και αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει.
Βήμα 4
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε έως ότου τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή και αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσοκαστανό, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το αλεσμένο αρνί και μαγειρέψτε, σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 5
Προσθέστε σκόρδο, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, καγιέν, δεντρολίβανο, μαϊντανό, τοματοπολτό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο αρνί. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τις καυτερές πιπεριές. Μαγειρέψτε για 3 έως 4 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το τυρί Pecorino.
Βήμα 6
Χαράξτε ένα άνοιγμα σε κάθε μελιτζάνα, στο σημείο όπου ξεφλουδίσατε τις λωρίδες. Ανοίξτε τις μελιτζάνες με δύο κουτάλια και αφαιρέστε τους υπερβολικούς σπόρους αν θέλετε. Προσθέστε μέσα το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και γεμίστε με το μείγμα αρνιού. Απλώστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κορυφή. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου στο πιάτο.
Βήμα 7
Συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου οι μελιτζάνες γίνουν αρκετά μαλακές, για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρετε από πάνω με τα υγρά του από το ταψί.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα 45 λεπτά
Μερίδες: 4
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
586,9 θερμίδες, πρωτεΐνη 36,4 g, υδατάνθρακες 41,1 g, λίπος 33,5 g, χοληστερόλη 108,4 mg, νάτριο 1553.4 mg.
Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και μελιτζάνες με σκόρδο και καρύδια!