Λαχανικά, Υλικά

Γλυκοπατάτα

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι ένα πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό λαχανικό, με γλυκιά γεύση, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ελληνική κουζίνα. Έχει μοναδική διατροφική αξία, καθώς είναι γεμάτη από βιταμίνη C, φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά, μαγγάνιο και κάλιο. Έχει εξαιρετική γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές συνταγές!

Ταυτόχρονα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει να ρυθμίσετε το σάκχαρο, κάνει καλό στο νευρικό σύστημα αλλά και στην καρδιά! Αξίζει να τη συμπεριλάβεις στη διατροφή σου! Ας δούμε μερικές συνταγές που χρησιμοποιείται:

Λουκανόπιτα με πουρέ γλυκοπατάτας

Vegan ρεβίθια με γλυκοπατάτα και κάρυ

Vegan σαλάτα με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα

Μπάλες γλυκοπατάτας με φασκόμηλο

Προέλευση

Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Το φυτό για να ανθίσει απαιτεί μικρή διάρκεια της ημέρας. Τα άνθη του φύονται κατά ταξιανθίες έχουν χρώμα κόκκινο, σχήμα χοανοειδές με πλατύ έλασμα και φύονται από τις μασχάλες των φύλλων.

Η ρίζα που είναι το φαγώσιμο τμήμα του φυτού έχει χρώμα καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο εξωτερικά και κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινο εσωτερικά. Το σχήμα της είναι ατρακτοειδές έως μακρύ ή κονδυλώδες. Οι ποικιλίες που έχουν πορτοκαλί σάρκα είναι πλούσιες σε καροτένιο εκτός βέβαια από όλες τις ποικιλίες που είναι πλούσιες σε άμυλο.

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται με βλαστούς ή μοσχεύματα. Καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρια, προτιμά δε τα ελαφριά αμμοπηλώδη εδάφη. Για να υπάρχουν καλές αποδόσεις χρειάζεται θερμός καιρός για περίπου πέντε μήνες. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες. Αλλά και σε γαρνιτούρες, ως ορεκτικό, ως επιδόρπιο με προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε γέμισμα διαφόρων πιτών κ.λ.π. Χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών.

Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική, Αφρική και στα νησιά του Ειρηνικού. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή γλυκοπατάτας στον κόσμο. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και στην Πελοπόννησο.

Οφέλη

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες φυτό, αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό, με περισσότερη περιεκτικότητα από τη ζάχαρη της πατάτας. Είναι λάθος να συνδέεται η γλυκοπατάτα με την κοινή πατάτα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή ( τα οποία της προσφέρουν και το πορτοκαλί της χρώμα).

Η πορτοκαλί σάρκα της γλυκοπατάτας είναι μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Α, με τη φλούδα της να καταναλώνεται. Η βιταμίνη Α αποτελεί σημαντικό αντιοξειδωτικό. Συχνά σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.

Η γλυκοπατάτα δεν έχει λιπαρά, καθώς επίσης και σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο (άλλη μία κατάλληλη τροφή για υπερτασικά άτομα που βρίσκονται σε προγράμματα διατροφής ή σε ειδική διατροφή). Όσο αφορά τις θερμίδες έχει λιγότερες από τις απλές πατάτες.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες γλυκοπατάτας, πέρα από τη πιο συνηθισμένη (πορτοκαλί ποικιλία) ανάμεσά τους οι μοβ γλυκοπατάτες, οι κίτρινες και οι ροζ ποικιλίες. Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες και οι κίτρινες αποτελούν μεγάλη πηγή για βιταμίνη Α. Ωστόσο, οι μωβ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ετοίμασε και εσύ τη συνταγη σου ή βρες τη συνταγή που σου ταιριάζει, στα δημοφιλη αρθρα του Eatforhealth. Ανάμεσά τους, γλυκοπατάτες στο φούρνο και κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.