Το κοτόπουλο με πατάτες φούρνου είναι μια κλασσική ελληνική συνταγή, ιδανική για όσους λατρεύουν τα γεύματα ταψιού. Ειδικά όταν δεν περιλαμβάνονται μετρήσεις και ακριβή συστατικά! Συνοδεύστε το με τζατζίκι και φρέσκο ψωμί!
Υλικά που θα χρειαστείτε
4 μπούτια κοτόπουλο, χωρίς κόκαλα
700 γραμμάρια μικρές πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια, σε ξεχωριστό μπολ το καθένα
2 κουταλιές ξηρό βασιλικό
2 κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές μείγμα βοτάνων και λεμονιού
1 συσκευασία φρέσκα φασολάκια
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Λιπάνετε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος με πλευρές.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τα κοτόπουλα στο έτοιμο ταψί. Ανακατέψτε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό 1 λεμονιού, το βασιλικό, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα βοτάνων-λεμονιού μαζί σε ένα μεγάλο μπολ για να καλύψετε τις πατάτες. Απλώστε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο στο ταψί. Ρίχνουμε περίπου 3/4 μείγματος ελαίου πάνω από κοτόπουλο, διατηρώντας το υπόλοιπο λάδι. Περιχύνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού πάνω από κοτόπουλο και πατάτες.
Βήμα 3
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Ανακινήστε το ταψί για να απλώσετε τις πατάτες (ή περιστρέψτε τις με ένα πιρούνι) και μετά συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Τοποθετήστε τα πράσινα φασόλια μέσα στο μείγμα που κρατήσατε. Ανακατέψτε τα για να απλωθεί το μείγμα παντού. Ανοίξτε το φούρνο και προσθέστε το μείγμα με τα φασολάκια πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.
Βήμα 4
Ξαναβάλτε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε έως ότου τα πράσινα φασόλια μαλακώσουν, το κοτόπουλο δεν είναι πλέον ροζ στα οστά και οι χυμοί έχουν πήξει αρκετά, για περίπου 15 λεπτά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα
Μερίδες: 4
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
551,1 θερμίδες, πρωτεΐνες 34,8 g, υδατάνθρακες 41,9 g, λίπος 29,1 g, χοληστερόλη 102,8 mg, νάτριο 1858,5 mg.
Αν σας άρεσε αυτή η ελληνική συνταγή, δείτε επίσης και τη συνταγή για σαλάτα κινόα!