Τα μανιτάρια σιτάκε (Shiitake· επιστημονική ονομασία Lentinula Edodes) είναι εδώδιμο μανιτάρι το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία. Τα τελευταία χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξαιρετική και πικάντικη γεύση του σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητές του το έχουν αναδείξει ως το δεύτερο σε παραγωγή καλλιεργούμενο μανιτάρι. Χρησιμοποιείται πολύ στην ιαπωνική κουζίνα.
Οικότοπος
Τα μανιτάρια σιτάκε αναπτύσσονται σε ομάδες στο αποσυντεθειμένο ξύλο των φυλλοβόλων δέντρων. Κυρίως των shii, καστανιά, βελανιδιά, σφενδάμι, οξιά, γλυκό, λεύκα, κέρατο, ξύλο σιδήρου, μουριά και chinquapin. Η φυσική του κατανομή περιλαμβάνει ζεστά και υγρά κλίματα στη Νοτιοανατολική Ασία.
Ιστορία καλλιέργειας
Το παλαιότερο γραπτό ρεκόρ της καλλιέργειας σιτάκε εμφανίζεται στα αρχεία της κομητείας Longquan. Το συνέταξε ο He Zhan το 1209 κατά τη διάρκεια της δυναστείας Han στην Κίνα. Η περιγραφή των 185 λέξεων της καλλιέργειας shiitake από αυτή τη λογοτεχνία αργότερα αναφέρθηκε πολλές φορές και τελικά προσαρμόστηκε σε ένα βιβλίο από έναν ιαπωνικό κηπουρό Satō Chūryō το 1796. Ήταν το πρώτο βιβλίο για την καλλιέργεια shiitake στην Ιαπωνία. Χαν Οι Ιάπωνες καλλιεργούσαν το μανιτάρι κόβοντας shii δέντρα με άξονες και τοποθετώντας τα κούτσουρα από δέντρα που ήδη καλλιεργούσαν shiitake ή περιείχαν σπόρια shiitake. Πριν από το 1982, η ποικιλία αυτών των μανιταριών από τα νησιά της Ιαπωνίας μπορούσε να καλλιεργηθεί μόνο σε παραδοσιακές τοποθεσίες χρησιμοποιώντας αρχαίες μεθόδους.
Τα μανιτάρια σιτάκε καλλιεργούνται πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο και συνεισφέρουν περίπου το 25% της συνολικής ετήσιας παραγωγής μανιταριών. Εμπορικά, τα μανιτάρια σιτάκε καλλιεργούνται συνήθως σε συνθήκες παρόμοιες με το φυσικό τους περιβάλλον. Διαφορετικά σε τεχνητό υπόστρωμα είτε σε ξύλο σκληρού ξύλου, όπως δρυς.
Διατροφικά στοιχεια:
Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, τα ακατέργαστα μανιτάρια σιτάκε παρέχουν 34 kilocalories και είναι 90% νερό, 7% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνες και λιγότερο από 1% λίπος. Τα ακατέργαστα μανιτάρια είναι πλούσιες πηγές (20% ή περισσότερο της ημερήσιας αξίας, DV) βιταμινών Β και περιέχουν μέτρια επίπεδα ορισμένων διατροφικών ανόργανων συστατικών. Όταν ξηραίνεται σε περίπου 10% νερό, το περιεχόμενο πολλών θρεπτικών ουσιών αυξάνεται σημαντικά.
Όπως όλα τα μανιτάρια, τα σιτάκε παράγουν βιταμίνη D2 κατά την έκθεση της εσωτερικής τους εργοστερόλης σε υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) από το φως του ήλιου ή ευρυζωνικούς σωλήνες φθορισμού UVB.
Πηγή: Wikipedia