Προέλευση
Το κουσκούς είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Όπου είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Τα κουσκούς της Βόρειας Αφρικής διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, όπως το ραγκού κουνέλι με χυλοπίτες, μέχρι μια καλή σάλτσα πέστο. Γενικά μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες.
Το κουσκούς σε διάφορες περιοχές:
- Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζονται
- Στο Ανατολικό Αιγαίο είναι το γνωστό πλιγούρι
- Στην Τουρκία ονομάζεται κεσκέσι
- Το Ισραηλινό είναι ζυμαρικό στρογγυλό σαν μικρό μαργαριτάρι
- Στην Τυνησία αποτελεί το εθνικό τους φαγητό και συναντάται με μαγειρεμένα ψάρια
- Στο Μαρόκο και την Αλγερία, κανέλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά καρυκεύουν το κουσκούς
Πηγή: Wikipedia
Τι είναι;
Χοντροκομμένο σιτάρι το οποίο προβράζεται σε ατμό και στη συνέχεια αποξηραίνεται. Η ενυδάτωσή του πριν τη χρήση γίνεται εύκολα σε ζεστό νερό.
Πώς μαγειρεύεται;
Όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη κουσκούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες και το μαγείρεμά του είναι πολύ απλό, αρκεί να είστε προσεκτικοί στην αναλογία του νερού ώστε να μη λασπώσει.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
*Βράζετε σε μια κατσαρόλα νερό που αλατίζετε ελαφρά.
*Μόλις το νερό βράσει, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το ζυμαρικό μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
*Ανακατεύετε και καλύπτετε το σκεύος. Αφήνετε το κους κους να φουσκώσει για 5 λεπτά.
*Όταν έχει μαλακώσει-αλλά όχι λασπώσει- ρίχνετε ένα ακόμα ανακάτεμα και προσθέτετε λίγο βούτυρο.
Πηγή: olivemagazine