Ελληνική Κουζίνα, Νηστίσιμες Συνταγές

Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Δοκιμάστε αυτή την πεντανόστιμη και νηστίσιμη συνταγή για σουπιές με κοφτό μακαρονάκι! Ιδανική για εσάς που νηστεύετε αλλά θέλετε να δοκιμάσετε μια νόστιμη λιχουδιά! Συνοδεύστε με κόκκινο κρασί!

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 ½ κιλό σουπιές

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

1 κιλό ντομάτες (χοντροτριμμένες)

1 κιλό χοντροκομμένα κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Αλάτι για γεύση

Πιπέρι για γεύση

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Καθαρίζετε, πλένετε και βράζετε τις σουπιές με λίγο νερό. Τις σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους.

Βήμα 2

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις ρίχνετε αφού τις έχετε κόψει σε κομμάτια και προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, το ξίδι και λίγο από το νερό που έβρασαν οι σουπιές. Τις αφήνετε να σιγοβράσουν.

Βήμα 3

Βράζετε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και το σουρώνετε. Σερβίρετε με τη σάλτσα τους μαζί με το ζυμαρικό και πασπαλίζετε αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 60 λεπτά

Μερίδες: 4

FAQs – Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Μπορώ να χρησιμοποιήσω φρέσκιες σουπιές στη συνταγή;

Φυσικά! Οι φρέσκιες σουπιές είναι πάντα η καλύτερη επιλογή όταν ετοιμάζετε τη συνταγή, καθώς προσφέρουν πιο απαλή υφή και έντονη θαλασσινή γεύση. Αν όμως δεν έχετε φρέσκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες, αρκεί να τις ξεπαγώσετε σωστά.

Χρησιμοποιείται το μελάνι της σουπιάς στο φαγητό;

Ναι, σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μελάνι της σουπιάς για να δώσουμε πλούσιο χρώμα και πιο έντονη γεύση. Αν σας αρέσουν οι πιο παραδοσιακές γεύσεις, το μελάνι σουπιάς μπορεί να απογειώσει το πιάτο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σοτάρουμε τις σουπιές;

Αφού τις καθαρίσετε, κόψτε τις κομμένα σε φέτες και σοτάρετε σε ελαιόλαδο για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά. Το μυστικό είναι να τις αφήσετε να μαλακώσουν αργά, χωρίς να σκληρύνουν.

Ποιο είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για το πιάτο;

Το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει εξαιρετικά, αλλά αν θέλετε μια πιο δημιουργική εκδοχή, μπορείτε να δοκιμάσετε και φρέσκα ζυμαρικά. Η γεύση θα δέσει υπέροχα με τη σάλτσα από τις σουπιές.

Ποια είναι η χρήση του πελτέ ντομάτας στη συνταγή;

Ο πελτέ ντομάτας προσθέτει βάθος και πλούτο στη σάλτσα. Τον σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια για να βγάλει τα αρώματά του πριν προσθέσουμε τις σουπιές.

Τι μπαχαρικά να χρησιμοποιήσω;

Μην παραλείψετε τους κόκκους μπαχάρι. Δίνουν μοναδικό άρωμα και συμπληρώνουν ιδανικά τις θαλασσινές γεύσεις της σουπιάς.

Πώς εντάσσεται το πιάτο σε περιόδους νηστείας ή ειδική διατροφή;

Οι σουπιές είναι ιδανική επιλογή για νηστεία και ειδική διατροφή, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς ζωικά λιπαρά. Είναι επίσης τέλειες για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρα, είτε τις μαγειρέψετε με μακαρονάκι είτε ως σουπιές κρασάτες ή σουπιές γιαχνί.

Με τι να κλείσω το γεύμα;

Μετά από ένα τόσο γευστικό θαλασσινό πιάτο, κάτι δροσερό όπως γλυκα ψυγειου αποτελεί ιδανικό επίλογο. Προτιμήστε ελαφριά επιδόρπια με φρούτα ή γιαούρτι για ισορροπημένη γεύση.