Υγεία & Ομορφιά

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

Τελικά τι είναι αυτός ο περίφημος Δείκτης Μάζας Σώματος; Συναντάτε συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά, θέματα που αφορούν στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και πώς να τον υπολογίσετε!

Ναι, ισχύει ότι είναι το κλάσμα του βάρους σας δια του ύψους σας στο τετράγωνο και ισχύει ότι δείχνει σύμφωνα με το αποτέλεσμα αν ανήκετε στους ελλειποβαρείς, φυσιολογικούς, υπέρβαρους, παχύσαρκους, κ.ο.κ.

Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζετε, είναι ότι ο ΔΜΣ είναι απλά ένας δείκτης όπως λέει και το όνομά του.

Δηλαδή, δεν είναι από μόνος του έγκυρος και αξιόπιστος, αν δεν υπάρχει παράλληλα και το αποτέλεσμα έστω της αναλογίας της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο των ισχίων που είναι πιο αξιόπιστη μέθοδος για να σας δείξει αν πραγματικά είστε πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ή όχι.

Μην ξεχνάτε πως μπορεί δύο άνθρωποι με τα ίδια κιλά και ύψος να έχουν τον ίδιο ΔΜΣ. Αλλά στην πραγματικότητα ο ένας να είναι πιο μυώδης από τον άλλον και ο άλλος να έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους.

Γι’αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζετε πόσο είναι το ποσοστό λίπους σας και να μη ξεχνάτε ότι τα κιλά τα οποία ζυγίζετε δεν είναι μόνο λίπος, παίζει ρόλο και η μυϊκή μάζα και η «κατασκευή» ή το «σκαρί» όπως λέμε κάποιου, καθώς και η κατανομή του λίπους στο σώμα, που δηλαδή βρίσκεται πιο πολύ συσσωρευμένο, στο πάνω ή στο κάτω μέρος του κορμού?

Εδώ ερχόμαστε να θυμηθούμε τα 2 είδη σωματότυπων, τα λεγόμενα μήλο & αχλάδι!

Σωματότυποι:

Σωματότυπος που μοιάζει με μήλο, είναι αυτός που βάζει κυρίως κιλά στο πάνω μέρος του κορμού (κοιλιά) και είναι επικίνδυνο για την υγεία του, καθώς συνδέεται με διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σωματότυπος που μοιάζει με αχλάδι, είναι αυτός που βάζει, αντίστοιχα, κιλά στο κάτω μέρος του κορμού (γλουτοί & μηροί).

Καλό είναι, λοιπόν, να ξέρετε έστω την περίμετρο της μέσης σας:

για τους άνδρες > 94 εκατ. = αυξημένος κίνδυνος

> 102 εκατ. = εξαιρετικά αυξημένος

για τις γυναίκες > 80 εκατ. = αυξημένος κίνδυνος

88 εκατ. = εξαιρετικά αυξημένος

Συγγραφέας: Κορομπίλη Χαρίκλεια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος