Ο χοιρινός κιμάς είναι ένα είδος αλεσμένου χοιρινού κρέατος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών όπως κεφτεδάκια, γεμιστά και άλλα. Η καταγωγή του είναι Περσική ή Αραβική κατά τον Χρήστο Ζουράρη, ο οποίος αναφέρει πως «δεν φαίνεται να ήταν διαδεδομένος στην αρχαία Ελλάδα. Υιοθετήθηκε από τους Έλληνες πολύ αργότερα και μόνον όταν η ελληνική κουζίνα υπέστη την επίδραση της Ανατολής». Εκτός από το Βυζάντιο, φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία κ.ά.). Στα βυζαντινά χρόνια οι Φράγκοι τον χρησιμοποιούσαν ως άλειμμα για ψωμί, παράδοση που συνεχίζεται ακόμα στη Γερμανία, τη Βουλγαρία και αλλού.
Χαρακτηριστικα
Ο χοιρινός κιμάς κοστίζει σαφώς λιγότερο από τον μοσχαρίσιο. Αν επιλέξετε χοιρινό κιμά, ζητήστε να αφαιρεθεί το επιδερμικό λίπος και διαλέξτε ένα κομμάτι από τη σπάλα ή το μπούτι. Το σημείο του λαιμού είναι αρκετά πιο λιπαρό και μαλακό ενώ της πανσέτας είναι πιο σκληρό και επίσης πολύ λιπαρό. Οι περισσότεροι βέβαια τον κάνουν χαρμάνι με μοσχαρίσιο κιμά σε μια αναλογία 70% μοσχαρίσιος – 30% χοιρινός κυρίως για τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια. Καθαρό χοιρινό κιμά χρησιμοποιούμε συνήθως στους λαχανοντολμάδες, σε κάποιες κρεατόπιτες καθώς και για γέμισμα φρούτων όπως κυδώνια και μήλα. Η μίξη χοιρινού και αρνίσιου κιμά ή πρόβειου δεν είναι συνήθως πολύ επιτυχημένη εκτός αν προστεθεί μια ποσότητα μοσχαρίσιου.
Πηγή: Wikipedia