Δοκιμάστε αυτά τα εξαιρετικά ψωμάκια ζέας! Συνοδεύστε το φαγητό σας ή φτιάξτε νόστιμα σαντουιτσάκια! Μια ελληνική συνταγή εμπνευσμένη από την διαιτολόγο Γιώτα Μιχαλοπούλου
Υλικά που θα χρειαστείτε
500 γραμμάρια αλεύρι ζέας λευκό
150 γραμμάρια πίτουρο βρώμης
10 γραμμάρια μαγιά ξηρή [1 φακκελακι ]
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
650ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μια λεκάνη, τη μαγια, το πιτουρο και το αλατι. Τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικα μας.
Βήμα 2
Στο κέντρο τους ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, όπου έχουμε λιώσει το μέλι. Με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και με ένα τραπεζομάντηλο. Την τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Για περίπου μια ώρα.
Βήμα 3
Μόλις φουσκώσει, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια και την ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Την συγγεκριμένη ζύμη την κάνουμε μικρά στρόγγυλα ψωμάκια 10 και 12 τεμαχίων των 90 γραμμαριων.
Βήμα 4
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψακι στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφύνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν μέχρι να αρχισει να σκάει η ζύμη. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 3-4 ώρες (με το φούσκωμα της ζύμης)
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 35 λεπτά
Συγγραφέας: Γιώτα Μιχαλοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
giotamichalopoulou1911.gr