Ο όρος “Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής” αναφέρεται σε συμπεριφορές που σχετίζονται με τρόφιμα και δίαιτες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική, ψυχική ή συναισθηματική υγεία κάποιου.
Μάθε σήμερα Πως να βρω σπίτι χωρίς μεσίτη στον απόλυτο οδηγό του Enternow
Οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Aποφυγή ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ορισμένων μακροθρεπτικών συστατικών ή τροφών με συγκεκριμένη υφή ή χρώματα χωρίς ιατρικό λόγο
2. Yπερφαγία
3. Eμπλοκή σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η εξαναγκαστική άσκηση για να «κάψετε» τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώσατε
4. Kόβοντας το φαγητό σε μικρά κομμάτια, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε ή με άλλο τρόπο προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ώστε να νιώσετε χορτάτοι
5. Αίσθημα ενοχής, αηδίας ή άγχους πριν ή μετά το φαγητό
6. Ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες ή τελετουργίες διατροφής
7. Σκόπιμη παράλειψη γευμάτων ή περιορισμός της πρόσληψης τροφής — συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης γευμάτων πριν ή μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος.
8. Επιλέγοντας να τρώτε μόνο τρόφιμα που θεωρείτε «καθαρά» ή υγιεινά
9. Συμμετοχή σε δίαιτες μόδας για απώλεια βάρους
10. Η χρήση καθαρτικών ή να προκαλείτε στον εαυτό σας να κάνει εμετό για να ελέγξετε το βάρος σας
Διαταραχές πρόσληψης τροφής έναντι διατροφικών διαταραχών: Ποια είναι η διαφορά;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες διαταραχών πρόσληψης τροφής και διατροφικών διαταραχών:
1. νευρική ανορεξία
2. νευρική βουλιμία
3. διαταραχή υπερφαγίας
4. διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής
5. μηρυκασμός
6. άλλες καθορισμένες διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής (OSFED), οι οποίες περιλαμβάνουν διαταραχή κάθαρσης, σύνδρομο νυχτερινής διατροφής, άτυπη νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία υπό κατώφλι και διαταραχή υπερφαγίας και ορθορεξία
7. απροσδιόριστες διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής (UFED)
Η διαταραγμένη διατροφή περιλαμβάνει τις ίδιες συμπεριφορές με τα ΣΔ πλήρους ορίου και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί πού πέφτει η γραμμή μεταξύ των δύο. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η «γραμμή» μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Γενικά, η διαφορά οφείλεται στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των διαταραγμένων συνηθειών. Οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται πιο σοβαρές και ένα άτομο που έχει διατροφική διαταραχή θα εμπλέκεται σε διαταραγμένες συνήθειες πιο συχνά με μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του.
Οι επίσημες διαγνώσεις ΣΔ μπορεί επίσης να λαμβάνουν υπόψη το βάρος ενός ατόμου, το πόσο καιρό έχει συμπτώματα και τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να είχε η συμπεριφορά του στη σωματική του υγεία.
Διόρθωση μιας διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό
Είτε αισθάνεστε ότι η σχέση σας με το φαγητό μπορεί να είναι διαταραγμένη, μπορεί να πληροί τα κριτήρια ΕΔ ή απλώς κάτι που θα θέλατε να βελτιώσετε, σας αξίζει πρόσβαση στη φροντίδα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με κάποιον διαιτολόγο ή ιατρό, ακόμη και ψυχολόγο σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές που αντιμετωπίζετε.
Μπορούν να σας βοηθήσουν να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας γύρω από το φαγητό, το σώμα σας και το βάρος σας και να σας καθοδηγήσουν στο να επαναπροσδιορίσετε τυχόν πεποιθήσεις που μπορεί να ωθήσουν τη διαταραγμένη διατροφή.