Ο τομέας της αρθροπλαστικής τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Σήμερα, με τα νέα εμφυτεύματα, μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το φθαρμένο τμήμα του γόνατος ή του οστού που έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις με ένα τεχνητό, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό για να αντέχει στους κραδασμούς και στην τριβή. Οι περισσότεροι που έχουν ανάγκη αυτή την επέμβαση, προέρχονται από διάφορες ηλικίες, και μπορεί να υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, που μπορεί να οφείλονται στο γήρας είτε σε κάποια επώδυνη άσκηση ή εργασία, που επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις τους. Για παράδειγμα, πολλοί αθλητές που ασχολούνται με το τένις, τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση, επιβαρύνουν συχνά τον ώμο τους.
Η φυσικοθεραπεία και οι διάφορες τεχνικές εξομάλυνσης του προβλήματος δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία συνήθης διαδικασία, που μπορεί να απαλλάξει από τον πόνο τους αθλητές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, όσοι υποφέρουν από ρήξη χιαστού, η αρθροπλαστική μπορεί να απαλύνει τον πόνο του ασθενούς και να επουλώσει τον κατεστραμμένο τένοντα με άλλο μόσχευμα, από επιγονατιδικό τένοντα ή από τον οπίσθιο μηριαίο μυ. Η διαδικασία αυτή δεν βοηθά μόνο στη μείωση του πόνου, αλλά και στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ατόμου, βελτιώνοντας έτσι τη ζωή του.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται κατά περίπτωση και εναλλακτικές θεραπείες για όσους επιθυμούν να αποφύγουν το χειρουργείο. Ας δούμε μερικές από αυτές:
- Ολική αρθροπλαστική: Περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητά εμφυτεύματα, συνήθως από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό. Συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας ή σοβαρών τραυματισμών.
- Μερική αρθροπλαστική: Αντικαθιστά μόνο το κατεστραμμένο μέρος της άρθρωσης, αφήνοντας τα υγιή μέρη ανέπαφα. Είναι κατάλληλη για ασθενείς νεαρής ηλικίας ή για περιπτώσεις όπου η φθορά περιορίζεται σε συγκεκριμένα τμήματα της άρθρωσης. Επίσης, έχει μικρότερη περίοδο ανάρρωσης συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική.
- Αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS): Μια νεότερη τεχνική, με ελάχιστες τομές και χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντικατάσταση του ισχίου και του γονάτου. Έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
- Αρθροσκοπική επέμβαση: Γίνεται σε περιπτώσεις που η βλάβη δεν είναι εκτεταμένη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση χόνδρου ή μικρών βλαβών. Είναι λιγότερο επεμβατική και δεν απαιτεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης.
Εναλλακτικές Θεραπείες
Για όσους θέλουν να αποφύγουν την αρθροπλαστική ή να καθυστερήσουν την επέμβαση, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και της λειτουργικότητας:
- Φυσικοθεραπεία: Με τη φυσικοθεραπεία γίνεται ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί η σταθερότητα. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να προτείνουν εξειδικευμένες ασκήσεις για την κάθε περίπτωση.
- Φαρμακευτική αγωγή: Τα αναλγητικά και τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος.
- Θεραπείες αναγέννησης ιστών: Θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή βλαστοκύτταρα. Αποτελεί μια σύγχρονη, μη επεμβατική επιλογή, που στοχεύει στη φυσική αναγέννηση των ιστών.
- Χρήση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ή λέιζερ: Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας την ανάρρωση.
Η σωστή επιλογή θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς και τη σοβαρότητα
της πάθησης. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, μπορείτε να καταλήξετε στη μέθοδο
που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.