Ελληνική Κουζίνα

Μπάμιες αλεξανδρινές λαδερές με ντομάτα

Μπάμιες αλεξανδρινές λαδερές με ντομάτα

Οι μπάμιες αλεξανδρινές λαδερές με ντομάτα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η συγκεκριμένη ποικιλία ξεχωρίζει για το τρυφερό της σώμα και τη γλυκιά της γεύση, που κάνει το φαγητό πιο φίνο και απολαυστικό. Πρόκειται για ένα κλασικό «λαδερό» πιάτο, βασισμένο στη μεσογειακή παράδοση, με φρέσκες μπάμιες, ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, καρότο και μπόλικο ελαιόλαδο.

Η γεύση του είναι ανάλαφρη αλλά πλούσια, με την οξύτητα της ντομάτας να ισορροπεί ιδανικά τη φυσική γλύκα της μπάμιας. Στην ελληνική κουλτούρα το πιάτο αυτό συνδέεται με τα οικογενειακά καλοκαίρια, τις αυλές στο χωριό και τα μεσημέρια με απλές αλλά ουσιαστικές γεύσεις. Οι μπάμιες αλεξανδρινές έχουν λιγότερη «γλίτσα» σε σχέση με άλλες ποικιλίες, γεγονός που τις κάνει πιο αγαπητές και εύκολες στην προετοιμασία. Είναι ένα φαγητό που δεν λείπει από τη νηστεία, αλλά και από το καθημερινό μεσογειακό τραπέζι, καθώς είναι θρεπτικό, ελαφρύ και γεμάτο χρώμα.

Υλικά Συνταγής

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Πλύνε και καθάρισε τις μπάμιες κόβοντας το κοτσάνι κωνικά, χωρίς να φτάσεις στο εσωτερικό τους, για να μη βγάλουν υγρά. Ράντισέ τες με το ξίδι και άφησέ τες για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  3. Πρόσθεσε τα καρότα και τις πατάτες (αν βάλεις) και σοτάρισε για λίγα λεπτά.
  4. Ρίξε τις μπάμιες, ανακάτεψε απαλά και στη συνέχεια πρόσθεσε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
  6. Στο τέλος πρόσθεσε τον μαϊντανό, ανακάτεψε προσεκτικά και κατέβασε από τη φωτιά.

Οι μπάμιες αλεξανδρινές λαδερές με ντομάτα σερβίρονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευμένες με φρέσκο ψωμί και φέτα για να ολοκληρωθεί η μεσογειακή εμπειρία. Είναι πιάτο που μπορεί να αποτελέσει κυρίως γεύμα, αλλά και συνοδευτικό σε ψάρια ή ψητά κρέατα. Αν θέλεις να δώσεις επιπλέον γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο σκόρδο ή μια πρέζα ζάχαρη στη σάλτσα για να ισορροπήσεις την οξύτητα της ντομάτας. Το πιάτο αυτό δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια γαστρονομική εμπειρία που σε ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, φέρνοντας στο τραπέζι άρωμα, θρεπτικότητα και την απλότητα που κάνει τη μεσογειακή κουζίνα μοναδική.

Καλή όρεξη!