Ελληνική Κουζίνα

Μπάμιες με κοτόπουλο σε κόκκινη σάλτσα

Μπάμιες με κοτόπουλο σε κόκκινη σάλτσα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, οι μπάμιες με κοτόπουλο σε κόκκινη σάλτσα αποτελούν ένα θρεπτικό, μαμαδίστικο πιάτο που συνδυάζει τα λαχανικά με άπαχη πρωτεΐνη. Η σάλτσα είναι πλούσια, αρωματική και μελωμένη, ενώ οι μπάμιες απορροφούν όλα τα αρώματα, χωρίς να λιώνουν. Είναι ιδανικό φαγητό για όλη την οικογένεια, ειδικά αν συνοδευτεί με λίγο ψωμί ή πατάτες στον ατμό.

Υλικά συνταγής

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προετοιμασία των μπάμιων: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες, καθαρίστε τις άκρες τους χωρίς να τις τρυπήσετε. Πασπαλίστε τις με λίγο ξύδι και αφήστε τις για 30 λεπτά σε σουρωτήρι στον ήλιο ή στον πάγκο της κουζίνας. Αν είναι κατεψυγμένες, αφήστε τις να ξεπαγώσουν καλά.
  2. Σοτάρισμα κοτόπουλου: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Αν χρησιμοποιείτε κρασί, το σβήνετε με αυτό και αφήνετε να εξατμιστεί.
  3. Προσθήκη λαχανικών: Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τον πελτέ και ανακατεύετε για 1 λεπτό να “ψηθεί”.
  4. Μαγείρεμα σάλτσας: Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, την κανέλα (αν βάλετε), αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά.
  5. Προσθήκη μπάμιων: Προσθέτετε τις μπάμιες πάνω από το φαγητό χωρίς να ανακατέψετε. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνετε το καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.

Το φαγητό αυτό ταιριάζει εξαιρετικά με ένα κουταλάκι γιαούρτι στο πλάι, φρέσκο ψωμί ή ακόμα και λίγο πλιγούρι. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες και να ζεσταθεί ξανά χωρίς να χάσει γεύση.

Καλή όρεξη!