Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, οι μπάμιες με κοτόπουλο σε κόκκινη σάλτσα αποτελούν ένα θρεπτικό, μαμαδίστικο πιάτο που συνδυάζει τα λαχανικά με άπαχη πρωτεΐνη. Η σάλτσα είναι πλούσια, αρωματική και μελωμένη, ενώ οι μπάμιες απορροφούν όλα τα αρώματα, χωρίς να λιώνουν. Είναι ιδανικό φαγητό για όλη την οικογένεια, ειδικά αν συνοδευτεί με λίγο ψωμί ή πατάτες στον ατμό.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μπούτι κοτόπουλο (μπούτια ή μερίδες με κόκαλο)
- 700 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προετοιμασία των μπάμιων: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες, καθαρίστε τις άκρες τους χωρίς να τις τρυπήσετε. Πασπαλίστε τις με λίγο ξύδι και αφήστε τις για 30 λεπτά σε σουρωτήρι στον ήλιο ή στον πάγκο της κουζίνας. Αν είναι κατεψυγμένες, αφήστε τις να ξεπαγώσουν καλά.
- Σοτάρισμα κοτόπουλου: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Αν χρησιμοποιείτε κρασί, το σβήνετε με αυτό και αφήνετε να εξατμιστεί.
- Προσθήκη λαχανικών: Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τον πελτέ και ανακατεύετε για 1 λεπτό να “ψηθεί”.
- Μαγείρεμα σάλτσας: Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, την κανέλα (αν βάλετε), αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά.
- Προσθήκη μπάμιων: Προσθέτετε τις μπάμιες πάνω από το φαγητό χωρίς να ανακατέψετε. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνετε το καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.
Το φαγητό αυτό ταιριάζει εξαιρετικά με ένα κουταλάκι γιαούρτι στο πλάι, φρέσκο ψωμί ή ακόμα και λίγο πλιγούρι. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες και να ζεσταθεί ξανά χωρίς να χάσει γεύση.
Καλή όρεξη!