To δαμάσκηνο είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλή πηγή σε αντιοξειδωτικά και με περισσότερες από 15 βιταμίνες σε υψηλή περιεκτικότητα. Επίσης, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που έχει συνδέσει την κατανάλωση δαμάσκηνων (και κυρίως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνων) με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, τα δαμάσκηνα περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Β, φωσφόρου και μαγνησίου.
Δημοφιλής συνταγές με δαμάσκηνο:
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Σοκολατάκια με δαμάσκηνο
Κέικ με δαμάσκηνο
Δαμάσκηνα: Θερμίδες και θρεπτικές ουσίες
Μια μερίδα δαμάσκηνων μπορεί να εμπεριέχει 8 γραμμάρια υδατάνθρακες, 30 θερμίδες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, Βιταμίνη Α: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας λήψης (RDI), Βιταμίνη C: 10% της RDI, Βιταμίνη Κ: 5% της RDI, Κάλιο: 3% της RDI, Χαλκός: 2% της, RDI Μαγγάνιο: 2% της RDI
Θρεπτικές αποξηραμένων δαμάσκηνων:
Μια μερίδα αποξηραμένων δαμάσκηνων (περίπου 30 γρ της συνιστώμενης ημερήσιας μερίδας) εμπεριέχει 67 θερμίδες, 18 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γρ. φυτικές ίνες, Σάκχαρα: 11 γραμμάρια, Βιταμίνη Α: 4% της RDI, Βιταμίνη Κ: 21% της RDI, Βιταμίνη Β2: 3% της RDI, Βιταμίνη Β3: 3% της RDI, Βιταμίνη Β6: 3% της RDI, Κάλιο: 6% της RDI, Χαλκός: 4% της RDI, Μαγγάνιο: 4% της RDI, Μαγνήσιο: 3% της RDI, Φώσφορος: 2% της RDI
Καλλιέργεια
Τα δαμάσκηνα καλλιεργούνται στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική. Η δαμασκηνιά φτάνει σε ύψος έως και 12 μέτρα. Προσαρμόζεται εύκολα στο κλίμα, στο έδαφος και αντέχει στο κρύο. Η παραγωγή γίνεται με εμβολιασμό ροδακινιάς ή αμυγδαλιάς.
Ποικιλίες
Στην Ελλάδα καλλιεργείται η Σκοπελίτικη ποικιλία και τα δαμάσκηνα που βγάζει προορίζονται για ξήρανση. Επίσης συνηθίζεται να λέγεται δαμασκηνιά και η μπουρνελιά, όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν από το σχήμα και χρώμα των καρπών τους. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, το νησί Σκόπελος, η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη.
Οι Ευρωπαϊκές δαμασκηνιές έχουν φρούτα με σάρκα που αποσπάται εύκολα από το κουκούτσι. Στην ομάδα ανήκουν οι ποικιλίες, που καλλιεργούνταν ανέκαθεν στην Ευρώπη, και που οι περισσότερες είναι κατάλληλες τόσο για νωπή κατανάλωση, όσο και για αποξήρανση και για παραγωγή μαρμελάδας και χυμών.
Αξίζει, λοιπόν, να συμπεριλάβετε τα ξερά δαμάσκηνα στη διατροφή σας και να καταναλώσετε τις φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν, καθώς και τις θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών