Υγεία & Ομορφιά

Διακοπή καπνίσματος: μετά από πόσο καιρό “γλιτώνει” η καρδιά;

Διακοπή καπνίσματος: μετά από πόσο καιρό "γλιτώνει" η καρδιά;

Ο καπνιστής κινδυνεύει σημαντικά να υποστεί βλάβες στην καρδιά του, με την καρδιοπάθεια να είναι μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες του τσιγάρου. Σύμφωνα με το British Heart Foundation, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15.000 θάνατοι κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Panorama, αποδίδονται στην καρδιακή νόσο που προκαλεί το κάπνισμα. Πρόσφατη μελέτη από τη Νότια Κορέα δείχνει πόσο καιρό απαιτείται για την αποκατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος ενός πρώην καπνιστή, προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο υγείας ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση της καρδιάς;

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, παρακολούθησε τα δεδομένα υγείας πάνω από 100.000 πρώην καπνιστών, συγκρίνοντάς τα με περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι πρώην καπνιστές παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Κατά την ανάλυση της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η ηλικία έναρξης του καπνίσματος, η ποσότητα του τσιγάρου που κάπνιζαν καθημερινά και η ηλικία κατά την οποία σταμάτησαν.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου εξαρτάται από την ποσότητα του καπνίσματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην καπνιστές που κάπνιζαν λιγότερο είδαν τη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια σχετικά σύντομα μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, για εκείνους που κάπνιζαν για περισσότερα από οκτώ χρόνια, χρειάζονται έως και 25 χρόνια για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η επίδραση του καπνίσματος στην καρδιά

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα με τον σωστό ρυθμό και πίεση. Η καρδιά, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα υπόλοιπα όργανα και ιστούς του σώματος.

Οι 7.000 χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό τσιγάρου καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στην καρδιά. Επίσης, η νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, προκαλώντας αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά το κάπνισμα, περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου στο σώμα, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της καρδιάς.

Πόσα χρόνια θα κερδίσετε αν κόψετε το κάπνισμα στα 35 και στα 65

Αν ένας καπνιστής αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα στην ηλικία των 35, μπορεί να κερδίσει κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια ζωής, συγκριτικά με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του αν συνέχιζε να καπνίζει. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος ισχύουν ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και σε ηλικία 65, κάποιος που κόβει το κάπνισμα μπορεί να κερδίσει κατά μέσο όρο 1,7 χρόνια ζωής. Για έναν 75χρονο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προσθέσει 0,7 χρόνια ζωής.

«Το όφελος διακοπής δεν περιορίζεται σε νεαρούς και ενήλικες στην μέση ηλικία που καπνίζουν. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη και για τους ηλικιωμένους. Ενώ τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να φαίνονται χαμηλά σε απόλυτες τιμές, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του υπολειπόμενου προσδόκιμου ζωής ενός ατόμου», σημειώνουν οι ερευνητές.