Υγεία & Ομορφιά

Έρευνα για τους κινδύνους κατανάλωσης κρέατος

Έρευνα για τους κινδύνους κατανάλωσης κρέατος

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε αναφέρει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου, κόκκινου κρέατος και κοτόπουλου σχετίζεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στο μέλλον. Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο Northwestern και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine. Η συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν επιβεβαιώνει με σαφήνεια αν οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση του κοτόπουλου, ενώ οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν εξετάστηκαν.


Ανακαλύψτε στη VT31 τις πιο οικονομικές λύσεις για ανακαίνιση του σπιτιού


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα συνιστά μια αντίθετη προσέγγιση, αναφέροντας ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και πουλερικών συνδέεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος ή πουλερικών -αλλά όχι ψαριών- την εβδομάδα συνδέθηκε με 3-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Αν και η έρευνα δεν εξέτασε σαφώς τις μεθόδους μαγειρέματος, η συγγραφέας της μελέτης σημείωσε ότι το τηγανισμένο κοτόπουλο δεν συνιστάται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει ένα αντί-παράδειγμα σε σχέση με μια προηγούμενη αμφιλεγόμενη έρευνα, η οποία συνέστησε στους ανθρώπους να μην μειώσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνουν. Αυτό επισημαίνεται επειδή η προηγούμενη έρευνα δεν λάμβανε υπόψη της το γεγονός ότι η μακροχρόνια κατανάλωση του κρέατος μπορεί να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και ο καρκίνος.

Η προηγούμενη έρευνα είχε λάβει χρήματα από την βιομηχανία κρέατος, γεγονός που είχε δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της. Σε αντίθεση με αυτό, η νέα μελέτη δεν είναι χρηματοδοτούμενη από καμία βιομηχανία και έχει προσεγγίσει το θέμα με αυστηρά επιστημονικούς όρους.