Τα φασολάκια στρογγυλά λαδερά με πατάτες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για μια κλασική συνταγή της κατηγορίας «λαδερά», που βασίζεται σε απλά αλλά πεντανόστιμα υλικά: φρέσκα φασολάκια, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι και μπόλικο ελαιόλαδο. Είναι ένα πιάτο που συνδέεται με οικογενειακά τραπέζια στο χωριό, μεσημέρια κάτω από τον ήλιο και τη γεύση της αυθεντικής μεσογειακής διατροφής.
Η γλύκα των φασολιών και των πατατών δένει τέλεια με την οξύτητα της ντομάτας και τη νοστιμιά του ελαιολάδου, ενώ το άρωμα από τον μαϊντανό και το κρεμμύδι χαρίζει το τελικό άγγιγμα. Είναι ένα πιάτο που αποδεικνύει πως η απλότητα μπορεί να κρύβει την απόλυτη νοστιμιά, γεμάτη θρεπτικά συστατικά και με ελάχιστο κόστος. Τα φασολάκια λαδερά δεν είναι απλώς μια καθημερινή επιλογή, αλλά μια γεύση που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και κουβαλάει παράδοση δεκαετιών στην ελληνική κουζίνα.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό φασολάκια στρογγυλά, καθαρισμένα
- 3 πατάτες κομμένες σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 500 γρ. ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Πρόσθεσε τα καρότα και τις πατάτες, ανακάτεψε για λίγα λεπτά να πάρουν γεύση.
- Ρίξε τα φασολάκια και συνέχισε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
- Πρόσθεσε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακάτεψε, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
- Στο τέλος πρόσθεσε τον μαϊντανό και ανακάτεψε απαλά.
Τα φασολάκια στρογγυλά λαδερά με πατάτες σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευμένα με φρέσκο ψωμί για «βουτιές» στη σάλτσα. Ταιριάζουν υπέροχα με φέτα ή άλλα λευκά τυριά, αλλά και με ελιές για μια πλήρη μεσογειακή εμπειρία. Αν θέλεις να κάνεις το πιάτο πιο πλούσιο, μπορείς να προσθέσεις κολοκυθάκια ή πιπεριές, ενώ αν προτιμάς πιο ελαφριά γεύση, μπορείς να περιορίσεις το ελαιόλαδο και να αφήσεις τα λαχανικά να πρωταγωνιστήσουν. Είναι ένα πιάτο που αποδεικνύει ότι η ελληνική κουζίνα ξέρει να αναδεικνύει τη δύναμη της απλότητας, χαρίζοντας γεύση, θρεπτική αξία και οικογενειακή θαλπωρή σε κάθε κουταλιά.
Καλή όρεξη!