Ζυμαρικά

Κοχύλι

Κοχύλι

Το Κοχύλι ή γκόγκες ή σπανιώτερα γκόγκιζες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας και της Αργολίδας. Παρασκευάζονται από αλεύρινερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό – παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται.

Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα, πάχους παρόμοιου με το μικρό δάκτυλο, τα οποία κόβονται σε μήκος 3-4 εκατοστών. Στη συνέχεια πιέζονται σύροντας το δάκτυλο στη μια τους πλευρά για να αρχίσει να διπλώνεται, μοιάζοντας σαν κοχύλι. Μετά το βράσιμο και στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα.

Οι γκόγκες συνήθως σερβίρονται ως πλήρες πιάτο και όχι ως συνοδευτικό άλλου φαγητού. Οι γκόγκες είναι φαγητό που παραδοσιακά φτιαχνόταν χειροποίητα τις Απόκριες. Σήμερα είναι διαθέσιμο και από βιοτεχνίες παραγωγής τοπικών ζυμαρικών και σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής της Λακωνίας. Ιδιαίτερα στη Μονεμβασιά και την Αργολίδα αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αλλού  σε εστιατόρια με τοπικά πελοποννησιακά πιάτα.

Παρασκευη του ζυμαρικου

Η ζύμη για τις γκόγκες γίνεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε τη ζύμη για πίτες, αλλά χωρίς να βάλουμε ελαιόλαδο και ξύδι.

Αυτό το ζυμαρικό δεν έχει καμία σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου. Το ζυμαρικό βράζει πιο δύσκολα και γίνεται πιο βαρύ για το στομάχι. Μετά τη μισή ώρα δοκιμάστε με το πιρούνι να δείτε εάν έχουν μαλακώσει. Εάν κρατάνε ακόμη, σβήστε το μάτι και αφήστε τις στο ζεστό νερό για άλλα πέντε λεπτά.

Για να τις μαγειρέψουμε, ζεσταίνουμε μπόλικο νερό με αλάτι, τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και μετα τις βράζουμε.

Τις στραγγίζουμε και βάζουμε σε στρώσεις γκόγκες, μυζήθρα και καυτό ελαιόλαδο ή βούτυρο φρέσκο. Συνεχίζουμε μέχρι να τις βάλουμε όλες στην πιατέλα.

Πηγή: Wikipedia