Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Μέντα

  • Eat4health
  • on 27 Δεκεμβρίου 2022
  • Likes!
Μέντα
Eat4health

Η μέντα θεωρείται μπαχαρικό και προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita. Το όνομα μέντα προέρχεται από τη αρχαιοελληνική λέξη μίνθη, Είναι συγγενές φυτό με τον δυόσμο και το φλισκούνι και ανήκει στα αρωματικά φυτά. Είναι ένα ποώδες φυτό και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη. Είναι αρωματικό είδος με ευχάριστη γεύση που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ενώ ταυτόχρονα έχει και διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.

Η καλλιέργεια της μέντας απαιτεί θερμοκρασία κοντά στους 17° C, αλλά αν αρδεύεται τακτικά μπορεί να αντέξει και υψηλότερες θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία κλιμάτων και εδαφών, ακόμη και σε μια γλάστρα. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό.

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας όπως:

1. Μίνθη η χνοώδης
2. Μίνθη η μακρόφυλλος υποείδος η μακρόφυλλος
3. Μίνθη η στρογγυλόφυλλος
4. Μίνθη η αρουραία ποικ. η αρουραία
5. Μίνθη η πυραμιδοειδής
6. Mίνθη η σταχυώδης συν. μίνθη η πράσινη
7. Μίνθη η φίλυδρος
8. Μίνθη η πουλέγιος ή Mίνθη η πολιά (ή αλλιώς φλισκούνι)

Ιδιότητες μέντας

Η μέντα (φυτό mentha) βοηθάει στο πεπτικό σύστημα, ανακουφίζοντας από πολλά προβλήματα του πεπτικού, όπως η δεσπεψία, η διάρροια, οι κολικοί, ο μετεωρισμός, κτλ. Συχνά χρησιμοποιείται σε κάψουλες για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ναυτίας και τάσης εμετού.

Συχνά, χρησιμοποιείται για καθαρισμό και λεύκανση δοντιών, καθώς έχει αντισηπτικά δράση. Κατά το κρυολόγημα, η μέντα χρησιμοποιείται σε εισπνεόμενη μορφή για ρινική αποσυμφόρηση και αντιμετώπιση καταρροής. Άλλες ιατρικές εφαρμογές της μέντας είναι για την ανακούφιση της μητραλγίας, της δυσμηνόρριας, αντιμετώπιση αϋπνίας, ίλιγγου και πονοκεφάλων.

Τέλος, τα φρέσκα φύλλα της μέντας χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες ως αφροδισιακό.

Παρενέργειες κατανάλωσης μέντας

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να μην συμπεριλάβεις τη μέντα στη διατροφή σου ή τσάι μέντας και να αποφύγεις τυχόν συμπληρώματα διατροφής που την περιέχουν, καθώς συμβάλλει στη διακοπή της παραγωγής μητρικού γάλακτος και μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στον θηλασμό.

Επίσης, αποφύγετε τη μέντα αν έχετε έλκος στομάχου. Το λάδι και το βάμμα τα οποία προέρχονται από τα φύλλα της μέντας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη και σε μικρά παιδιά.

Άλλες ονομασίες για τα είδη μέντας: mentha spicata, φυτό mentha piperita, mentha piperita, mentha viridis, lavandula dentata mentha spicata


Ακολουθήστε το Eatforhealth και μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αγαπημένα σας καρυκεύματα και μπαχαρικά

Article Categories:
Καρυκεύματα

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..