Λαχανικά

Ραδίκια

Ραδίκια

Τι είναι τα ραδίκια

Τα ραδίκια είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά που ανήκουν στο γένος Cichorium και περιλαμβάνουν κυρίως το άγριο ραδίκι (Cichorium intybus) και το ήμερο (Cichorium endivia). Καλλιεργούνται ή συλλέγονται από την ύπαιθρο και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην ελληνική διατροφή, τόσο για τη χαρακτηριστική πικρή τους γεύση όσο και για την υψηλή διατροφική τους αξία. Καταναλώνονται συνήθως βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

  • Φύλλα μακρόστενα ή οδοντωτά, σε πράσινες ή πράσινο-μωβ αποχρώσεις
  • Ρίζα πασσαλώδης, παρόμοια με αυτήν του καρότου
  • Η γεύση ποικίλλει από ήπια έως πικρή, ανάλογα με το είδος και την εποχή

Το άγριο ραδίκι έχει πιο πικρή γεύση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πικρές ουσίες με ευεργετική επίδραση στην πέψη.

Ποικιλίες και εποχικότητα

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται και συλλέγονται διάφορα είδη:

  • Άγριο ραδίκι – συλλέγεται από την ύπαιθρο, έντονη γεύση
  • Ήμερο ραδίκι (εντίβια) – καλλιεργείται συστηματικά, πιο ήπιο
  • Σταμναγκάθι – ιδιαίτερα πικρό, με ξεχωριστή διατροφική αξία

Η κύρια εποχή τους είναι από Νοέμβριο έως Μάρτιο, αν και κάποια είδη διατίθενται όλο τον χρόνο.

Διατροφική αξία (ανά 100γρ βρασμένων ραδικιών)

  • Θερμίδες: 23 kcal
  • Πρωτεΐνη: 1.6 γρ
  • Υδατάνθρακες: 3.5 γρ
  • Ίνες: 3.2 γρ
  • Βιταμίνη Κ: 250% RDA
  • Φολικό οξύ: 18% RDA
  • Κάλιο: 280 mg
  • Ασβέστιο: 9% RDA

Τα ραδίκια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή.

Οφέλη για την υγεία

  • Βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και της χολής
  • Ρύθμιση της πέψης με πρεβιοτικές ίνες και πικρές ουσίες
  • Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας με φολικό οξύ και κάλιο
  • Δράση κατά των φλεγμονών με αντιοξειδωτικά
  • Ενίσχυση των οστών με ασβέστιο και βιταμίνη Κ

Είναι κατάλληλα για νηστίσιμες, αποτοξινωτικές, χαμηλοθερμιδικές και φυτοφαγικές δίαιτες.

Τρόποι κατανάλωσης

Τα ραδίκια καταναλώνονται κυρίως:

  • Βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι
  • Σε σαλάτες, χλιαρά ή κρύα
  • Μαζί με αυγό, για πλούσια θρεπτική αξία
  • Ωμά, σε smoothies ή χυμούς αποτοξίνωσης (σε μικρές ποσότητες λόγω πικράδας)

Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με πατάτες, όσπρια ή να προστεθούν σε πίτες και ομελέτες.

Πώς να επιλέξετε και να διατηρήσετε ραδίκια

  • Προτιμήστε ραδίκια ζωντανά, τραγανά και πράσινα χωρίς κηλίδες ή μαραμένα φύλλα
  • Καθαρίζονται από χώματα και ρίζες και διατηρούνται στο ψυγείο έως 4 ημέρες
  • Πλένονται καλά πριν το μαγείρεμα

Για βαθύτερη πικράδα, επιλέξτε άγρια ραδίκια, ενώ για πιο ήπια γεύση τα καλλιεργημένα είναι καλύτερη επιλογή