Λαχανικά

Σχοινόπρασο

Σχοινόπρασο

Τι είναι το σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο (Allium schoenoprasum) είναι αρωματικό φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο. Χρησιμοποιείται ευρέως ως μυρωδικό, κυρίως για το φίνο άρωμα και τη διακριτική, ελαφρώς κρεμμυδάτη γεύση του. Τα φύλλα του καταναλώνονται φρέσκα, ψιλοκομμένα, και προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος για να μη χαθεί το άρωμά του.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

  • Φύλλα: λεπτά, κυλινδρικά, κοίλα, με έντονο πράσινο χρώμα
  • Ύψος: 20–30 εκατοστά
  • Άνθη: μικρά, ροζ ή μοβ, εμφανίζονται την άνοιξη και είναι επίσης βρώσιμα
  • Γεύση: ήπια, γλυκιά, παρόμοια με το πράσο και το κρεμμύδι

Το σχοινόπρασο καλλιεργείται εύκολα σε γλάστρες ή κήπους και αντέχει σε ψυχρότερα κλίματα.

Διατροφική αξία (ανά 100γρ)

  • Θερμίδες: 30 kcal
  • Πρωτεΐνη: 3.3 γρ
  • Υδατάνθρακες: 4.4 γρ
  • Ίνες: 2.5 γρ
  • Βιταμίνη Κ: >200% RDA
  • Βιταμίνη C: 58% RDA
  • Βιταμίνη Α: 145% RDA (ως β-καροτίνη)

Το σχοινόπρασο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτοχημικά, με ελάχιστες θερμίδες.

Οφέλη για την υγεία

  • Αντιοξειδωτική προστασία μέσω βιταμίνης C και φλαβονοειδών
  • Καλή υγεία των οστών με βιταμίνη Κ
  • Ενίσχυση της όρασης και του ανοσοποιητικού μέσω β-καροτίνης
  • Ήπια διουρητική δράση και υποστήριξη της πέψης
  • Αντιμικροβιακή δράση λόγω θειούχων ενώσεων (όπως και τα υπόλοιπα Allium)

Κατάλληλο για υγιεινή διατροφή, νηστεία, δίαιτες χαμηλών θερμίδων και φυτοφαγικές συνταγές.

Τρόποι χρήσης στη μαγειρική

Το σχοινόπρασο χρησιμοποιείται:

  • Φρέσκο, ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σούπες, αυγά, πατάτες ή ρύζι
  • Ως γαρνιτούρα, σε κρύα πιάτα, dips, σάλτσες ή γιαούρτι
  • Σε ομελέτες και scrambled eggs, για έξτρα άρωμα
  • Σε βούτυρο με μυρωδικά, ως άλειμμα ή συνοδευτικό

Προστίθεται πάντα στο τέλος ή ωμό, για να διατηρηθεί το λεπτό του άρωμα.

Πώς να επιλέξετε και να διατηρήσετε σχοινόπρασο

  • Επιλέξτε φρέσκο σχοινόπρασο με τραγανά, φωτεινά πράσινα φύλλα
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 3–5 ημέρες, τυλιγμένο σε χαρτί ή σε κλειστό δοχείο
  • Μπορεί να καταψυχθεί ψιλοκομμένο, αλλά χάνει μέρος του αρώματός του

Το σχοινόπρασο είναι ένα φίνο, ευέλικτο μυρωδικό που απογειώνει γευστικά τα πιάτα χωρίς να τα υπερκαλύπτει.