Διάφορες Ύλες

Σησαμέλαιο

Σησαμέλαιο

Τι είναι το σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο είναι φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του σησαμιού (Sesamum indicum). Χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική και μεσογειακή κουζίνα, τόσο ως έλαιο μαγειρέματος όσο και ως ενισχυτικό γεύσης σε σάλτσες, μαρινάδες και dressings. Διακρίνεται για το έντονο άρωμά του και τη μοναδική, πλούσια γεύση του.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

  • Χρώμα: από ανοιχτό χρυσαφί έως σκούρο καραμελί, ανάλογα με τον βαθμό καβουρδίσματος
  • Υφή: λεπτόρρευστο, με μεταξένια υφή
  • Άρωμα: έντονα ξηροκαρπάτο, ιδίως στο καβουρδισμένο σησαμέλαιο

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: ψυχρής έκθλιψης (ανοιχτόχρωμο) και καβουρδισμένου σησαμιού (σκούρο και πιο αρωματικό).

Διατροφική αξία (ανά 1 κουταλιά της σούπας ~13γρ)

  • Θερμίδες: 120 kcal
  • Λιπαρά: 14 γρ (κυρίως ακόρεστα)
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ
  • Μονοακόρεστα: 5.5 γρ
  • Πολυακόρεστα: 6 γρ
  • Βιταμίνη Ε: 1.4 mg
  • Σησαμίνη & σησαμολίνη: φυσικά αντιοξειδωτικά λιγνάνες

Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή καρδιαγγειακή υγεία λόγω ακόρεστων λιπαρών
  • Αντιοξειδωτική δράση με σησαμίνη και βιταμίνη Ε
  • Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και φλεγμονών
  • Ενίσχυση υγείας δέρματος και μαλλιών (και εξωτερικά)
  • Στήριξη μεταβολικών λειτουργιών, ιδίως σε φυτοφαγικές διατροφές

Χρησιμοποιείται συχνά και σε φυσικά καλλυντικά για ενυδάτωση και αντιγήρανση.

Τρόποι κατανάλωσης

Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται:

  • Σε stir fry πιάτα της ασιατικής κουζίνας
  • Σε σαλάτες και dressings, μαζί με σόγια ή λεμόνι
  • Ωμό, ως τελείωμα, για έξτρα γεύση σε ρύζι, ψάρι ή λαχανικά
  • Σε σάλτσες, π.χ. hoisin ή peanut sauce
  • Σε μαρινάδες, για ψάρι ή κοτόπουλο

Η γεύση του είναι έντονη, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Πώς να επιλέξετε και να διατηρήσετε σησαμέλαιο

  • Προτιμήστε ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο, χωρίς προσθήκες
  • Για το καβουρδισμένο, διαλέξτε σκούρο, με έντονο άρωμα, ιδανικά βιολογικό
  • Διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος – μετά το άνοιγμα, στο ψυγείο για μέγιστη διάρκεια

Το σησαμέλαιο είναι πολύτιμο συστατικό με ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ και διατροφική αξία, κατάλληλο τόσο για μαγειρική όσο και για ολιστική χρήση.