Η βίγκαν συνταγή για μουσακά με κρεμμύδια και πατάτες είναι μια εκλεκτή παραλλαγή του παραδοσιακού μουσακά που απολαμβάνουμε όλοι. Αυτή η βελτιωμένη εκδοχή του μουσακά δεν περιλαμβάνει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν υστερεί σε γεύση και υφή. Η συνδυαστική γεύση της κρεμώδης πατάτας, των αρωματικών κρεμμυδιών και των πλούσιων γεύσεων θα σας εκπλήξει! Απολαύστε αυτόν τον υγιεινό, βιγκαν μουσακά και δημιουργήστε αξέχαστες γευστικές στιγμές στο τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
2 μεγάλες μελιτζάνες
4 μεσαίες πατάτες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την κρέμα βελουτέ:
500 ml φυτική κρέμα καρύδας
4 κουταλιές της σούπας καλαμποκοκρόκο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Κόψτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις να απορροφήσουν το αλάτι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τις μελιτζάνες για να αφαιρέσετε το περιττό αλάτι.
Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πυκνώσει και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Απλώστε σε ένα ταψί τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Απλώστε το μείγμα από πάνω ομοιόμορφα.
Βάλτε το ταψί με τον μουσακά στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να ψηθούν και η επιφάνεια να γίνει χρυσαφί.
Αφού ο μουσακάς είναι έτοιμος, αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φρέσκη σαλάτα και πίτα ή ψωμί.
Απολαύστε τον βίγκαν μουσακά με κρεμμύδια και πατάτες, ένα παραδοσιακό πιάτο με μια νόστιμη βίγκαν παραλλαγή που θα σας ενθουσιάσει με την πλούσια γεύση και την απαλή υφή του.
Καλή όρεξη!