Το βερμούτ είναι ενισχυμένο κρασί το οποίο αρωματίζεται με διάφορα φυτικά προϊόντα όπως ρίζες, φλοιούς, άνθη, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Η σύγχρονη εκδοχή του ποτού άρχισε να παράγεται στα μέσα του 18ου αιώνα στο Τορίνο της Ιταλίας. Ενώ το ποτό αυτό χρησιμοποιούταν παραδοσιακά για ιατρικούς σκοπούς, έγινε περισσότερο γνωστό ως απεριτίφ, με μοδάτα καφέ στο Τορίνο να το σερβίρουν όλες τις ώρες της ημέρας.
Όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε δημοφιλές ως βασικό συστατικό σε πολλά κλασικά κοκτέιλ, όπως το Μαρτίνι, το Μανχάταν και το Νεγκρόνι. Επιπροσθέτως, μερικές φορές χρησιμοποιείται αντί του λευκού κρασιού στη μαγειρική.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του ποτού, το γλυκό και το ξηρό. Ως αποτέλεσμα της ζήτησης και του ανταγωνισμού, οι παραγωγοί του βερμούτ έχουν δημιουργήσει επιπλέον τύπους.Υπάρχουν τύποι όπως το έξτρα-ξηρό λευκό, το γλυκό λευκό (μπιάνκο), ερυθρό, κεχριμπαρένιο (άμπερ) και ροζέ.
Το αλκοολούχο αυτό ποτό, παράγεται αρχίζοντας από μία βάση ουδέτερου κρασιού ή μούστου. Κάθε παραγωγός προσθέτει επιπλέον οινόπνευμα και ένα μίγμα ξηρών συστατικών. Τέτοια είναι αρωματικά βότανα, ρίζες και φλοιούς, στο αρχικό κρασί ή απόσταγμα. Μετά το κρασί αρωματίζεται και ενισχύεται.
Το βερμούτ γλυκαίνεται με την προσθήκη ζαχαροκαλάμου ή καραμελωμένης ζάχαρης, ανάλογα με τον τύπο. Εταιρίες από τη Γαλλία και την Ιταλία παράγουν το περισσότερο από το βερμούτ που καταναλώνεται στο κόσμο. Έχει αρχίσει η παραγωγή Βερμούτ και στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.
Μην ξεχνάμε ότι το ποτό αυτό είναι κατά βάση κρασί. Oταν ανοιχτεί, οι αντοχές του δεν είναι αυτές ενός ουίσκι ή μιας βότκας. Συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
– Το όνομα του είναι μια παραφθορά του wormwood/wermut, όπως ονομάζεται η αψιθιά, το κυριότερο βότανο που συμμετέχει στο μείγμα εμπλουτισμού του ποτού.
– Υπάρχουν κόκκινα και λευκά γλυκά, λευκά ξηρά και ροζέ.
– Μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς βερμούτ: Lillet, Dubonnet, Chamberyzette Dolin.
– Negroni: σε ένα φαρδύ χαμηλό ποτήρι ανακατεύουμε προσεκτικά ίσα μέρη κόκκινου γλυκού βερμούτ, τζιν, και campari. Μία φέτα ζουμερού πορτοκαλιού για διακόσμηση.
Πηγή: Wikipedia