Ινδική Κουζίνα

Ινδικές γαρίδες jalfrezi

Ινδικές γαρίδες jalfrezi

Ινδικές γαρίδες jalfrezi: Το “jalfrezi” μεταφράζεται σε “καυτερό/πικάντικο stir fry”, όπου Jal ή jhal σημαίνει πικάντικο στα και frezi σημαίνει ανακατεύοντας. Δοκιμάστε αυτή την αυθεντική συνταγή της ινδικής κουζίνας και ικανοποιήστε την λαχτάρα σας για ένα υγιεινό κάρυ με ινδική γαρίδα – λιώστε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά σε μια αυθεντική, παχύρρευστη, αλλά με χαμηλά λιπαρά σάλτσα. Σερβίρετε με ρύζι, ψωμάκια νάαν ή άλλα αγαπημένα παραδοσιακά αρωματικά κομμάτια ψωμιού.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας κραμβέλαιο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κομμάτι τζίντζερ, σε μέγεθος αντίχειρα, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (ή λιγότερο αν δεν σας αρέσει πολύ πικάντικο)
1 κονσέρβα (400 γρ) ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη στη μέση, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, τα κοτσάνια και τα φύλλα χωριστά, ψιλοκομμένα
140 g μεγάλες γαρίδες, μαγειρεμένες και αποφλοιωμένες
1 πουγκί (250 γρ) μαγειρεμένο καστανό ρύζι
γιαούρτι με δυόσμο ή τσάτνεϊ, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις νιφάδες τσίλι, ανακατεύουμε για λίγο και μετά ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες με μισό ποτήρι νερό και το μέλι. Χτυπήστε τα όλα στο τηγάνι με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν (ή χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ). Προσθέστε το πιπέρι και τα κοτσάνια του κόλιανδρου, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. (Το μείγμα θα είναι πολύ πηχτό και θα ροδίσει λίγο, οπότε ανακατεύετε συχνά.)

ΒΗΜΑ 2

Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σκορπίζουμε από πάνω τα φύλλα κόλιανδρου. Ζεσταίνουμε το ρύζι ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρετέ τα με γιαούρτι δυόσμου ή τσάτνεϊ, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!