Τι είναι;
Σοκολάτα κουβερτούρα είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας σοκολάτα που περιέχει ένα υψηλότερο ποσοστό του βουτύρου κακάο (32-39%) από ό, τι το ψήσιμο ή κατανάλωση της σοκολάτας. Αυτό το επιπλέον βούτυρο κακάο, σε συνδυασμό με την κατάλληλη σκλήρυνση, δίνει στη σοκολάτα περισσότερη λάμψη, μια πιο σφιχτή “θραύση” όταν σπάσει και μια κρεμώδη ώριμη γεύση.
Το συνολικό “ποσοστό” που αναφέρεται σε πολλές μάρκες σοκολάτας βασίζεται σε κάποιο συνδυασμό βουτύρου κακάο σε σχέση με τα στερεά κακάου (κακάο). Προκειμένου να χαρακτηριστεί σωστά ως “κουβερτούρα”, το προϊόν μαύρης σοκολάτας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 35% συνολικά ξηρά στερεά κακάου. Συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 31% βούτυρο κακάο. Και όχι λιγότερο από 2,5% ξηρών στερεών κακάο χωρίς λιπαρά, γάλα η κουβερτούρα σοκολάτας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 25% ξηρά στερεά κακάου.
Η κουβερτούρα χρησιμοποιείται από επαγγελματίες για εμβάπτιση, επίστρωση, χύτευση και γαρνίρισμα.
Ο όρος «σοκολάτα κουβερτούρας» διαφέρει από τη σύνθετη σοκολάτα. Τα προϊόντα που περιέχουν σύνθετη σοκολάτα έχουν χαμηλότερο ποσοστό στερεών και περιέχουν λίπη μη κακάο.
Ορισμένες μάρκες σοκολάτας κουβερτούρας είναι συσκευασμένες. Άλλες συσκευάζονται χωρίς ψύξη. Ενδέχεται να απαιτείται ή να μην απαιτείται επακόλουθη σκλήρυνση, ανάλογα με τη χρήση και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Πηγή: Wikipedia