Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και κυρίως για τη χρήση της απλής ασπιρίνης. Τελικά, όμως, τι ισχύει; Προστατεύει όντως από τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid-19;
Την απάντηση δίνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, όπου με αναλυτική μελέτη και έρευνα υποστηρίζει ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Κλινικοί ασθενείς με Covid-19 που λάμβαναν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να προστατευθούν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Παράλληλα, οι ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν να τοποθετηθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή να συνδεθούν με μηχανικό αναπνευστήρα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anesthesia and Analgesia, μας δίνει μια «συγκρατημένη αισιοδοξία», υποστηρίζουν οι ερευνητές για ένα φθηνό, προσιτό φάρμακο, γνωστο για το προφίλ ασφαλείας του, που θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόληψη σοβαρότατων ίσως και θανατηφόρων επιπλοκών.
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο εύρημα που πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jonathan Chow, Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Εάν επιβεβαιωθεί το εύρημα μας, θα έκανε την ασπιρίνη το πρώτο ευρέως διαθέσιμο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με Covid-19».
Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου κατά 47%
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Δρ. Chow και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία ασθενών με Covid-19, ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω επιπλοκών της λοίμωξης. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών έπαιρνε καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης πριν από την εισαγωγή τους ή αμέσως μετά την εισαγωγή για να διαχειριστούν την καρδιαγγειακή τους νόσο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μείωση κατά 44% της ανάγκης για μηχανικό αναπνευστήρα, μείωση 43% της εισαγωγής σε ΜΕΘ και το σημαντικότερο μείωση κατά 47% του κινδύνου του θανάτου, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Οι ασθενείς στην ομάδα που έλαβε ασπιρίνη δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η σοβαρή αιμορραγία κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους.
Εξερευνώντας την σύνδεση της ασπιρίνης και της Covid-19
Η μόλυνση που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων θρομβόσεων στο αίμα, με τους θρόμβους να μπορούν να σχηματιστούν στην καρδιά, στους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα όργανα.
Επιπλοκές από θρόμβους αίματος μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, καθώς και θάνατο. «Πιστεύουμε ότι η επίδραση της ασπιρίνης στην αραίωση του αίματος παρέχει οφέλη για τους ασθενείς με Covid-19, αποτρέποντας το σχηματισμό θρομβόσεων» καταλήγει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael A. Mazzeffi, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.