Γαλακτοκομικά, Υλικά

Τυρί προβολόνε

Τυρί προβολόνε

Τυρί Προβολόνε: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το τυρί προβολόνε είναι ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά ιταλικά τυριά, με μακρά ιστορία και μοναδικά χαρακτηριστικά. Κατατάσσεται στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών, αλλά μπορεί να φτάσει και στη μορφή του σκληρού τυριού όταν παλαιώνεται περισσότερο. Παράγεται κυρίως στη βόρεια Ιταλία και ξεχωρίζει για την ελαστική υφή και την πλούσια γεύση του.

Η ιστορία και η προέλευση του προβολόνε

Το προβολόνε έχει τις ρίζες του στη Λομβαρδία και τη νότια Ιταλία, όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από γαλακτοπαραγωγούς που ήθελαν ένα τυρί μακράς διάρκειας. Σταδιακά, έγινε γνωστό ως ιταλικό τυρί με μεγάλη ποικιλία γεύσεων, από το γλυκό provolone dolce μέχρι το πιο έντονο provolone πικάντικο. Σήμερα αποτελεί σημαντικό μέρος της ιταλικής γαστρονομίας και συνδυάζεται ιδανικά με παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα πιάτα.

Γεύση και χαρακτηριστικά

Το προβολόνε θεωρείται τυρί με μοναδική γεύση, που συχνά περιγράφεται ως ήπια αλλά ταυτόχρονα πλούσια. Η υφή του είναι ελαστική και μπορεί να θυμίζει άλλα ημίσκληρα τυριά, ενώ όταν ωριμάσει περισσότερο γίνεται πιο συμπαγές, ανήκοντας στην κατηγορία των σκληρών τυριών. Στην αγορά θα το βρείτε και σε μορφή cheddar σε φέτες, όπως επίσης και ως tyri cheddar, αλλά το προβολόνε έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη διεθνή κουζίνα.

Χρήσεις στην κουζίνα

Το προβολόνε χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, από έτοιμα γεύματα και έτοιμες σαλάτες μέχρι πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Μπορεί να συνοδεύσει εξωτικά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, ενώ ταιριάζει υπέροχα σε πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά και κλασικές ιταλικές συνταγές. Το συναντάμε επίσης σε γλυκά κουταλιού, ροφήματα σοκολάτας, ακόμα και σε μενού που περιλαμβάνουν ποπ κορν ή άλλες λιχουδιές. Χάρη στην υψηλής παστερίωσης επεξεργασία του γάλακτος, αποτελεί μια ασφαλή και μακράς διάρκειας επιλογή για κάθε τραπέζι.

Διατροφική αξία

Το προβολόνε είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, στοιχεία που ενισχύουν την υγεία των οστών και του πεπτικού συστήματος. Όπως και τα άλλα μαλακά τυριά, τα λευκά τυριά και τα σκληρά τυριά, το προβολόνε προσφέρει ισορροπία στη διατροφή. Συχνά χρησιμοποιείται ως εναλλακτική σε προϊόντα όπως το μπλε τυρί, το λευκό τυρί ή το la vache qui rit τυρί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζεται με φυτικά αναπληρώματα, κρέμες γάλακτος και επιδόρπια γιαουρτιού για πλήρη γευστική εμπειρία.

Είδη και παραλλαγές

Το προβολόνε υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης. Το γλυκό provolone dolce έχει ήπια γεύση και είναι ιδανικό για σάντουιτς ή για είδη σερβιρίσματος σε μπουφέ, ενώ το provolone πικάντικο έχει πιο έντονο χαρακτήρα και συνδυάζεται με λευκά τυριά, χυμούς ψυγείου, ακόμα και με ζωμούς ψυγείου σε πιο σύνθετες συνταγές. Μάρκες όπως το president cheddar ή το farms τυρί cheddar συχνά τοποθετούνται δίπλα στο προβολόνε, όμως το συγκεκριμένο ιταλικό τυρί έχει δική του ξεχωριστή ταυτότητα.

Σχέση του προβολόνε με άλλα ιταλικά τυριά

Το τυρί προβολόνε ανήκει στα διάσημα ιταλικά τυριά που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε το parmigiano reggiano, το grana padano και το reggiano ποπ, που όλα θεωρούνται σκληρά τυριά υψηλής αξίας. Σε αντίθεση με το πιο ήπιο provolone dolce, το provolone πικάντικο έχει πιο έντονη γεύση και συχνά χρησιμοποιείται σε πιάτα που θέλουν πλούσιο χαρακτήρα. Στην κουζίνα, αυτά τα τυριά συνδυάζονται ιδανικά με φρέσκα ζυμαρικά, με σαλάτες αλοιφές, αλλά και με ψάρια θαλασσινά, δίνοντας ένα ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ιταλικά τυριά αποτελούν βασική μία επιλογή για όσους αγαπούν τη διεθνή κουζίνα και θέλουν ποικιλία σε υφές και γεύσεις.

Το προβολόνε στη σύγχρονη αγορά

Στις σημερινές κατηγορίες προϊόντων που βρίσκει κανείς σε καταστήματα, το προβολόνε συχνά παρουσιάζεται δίπλα σε άλλα γνωστά τυριά όπως το ροκφόρ μπλε, τα λευκά τυρία, αλλά και ειδικά προϊόντα όπως ξηροί καρποί, ρύζι όσπρια, γλυκά ή ακόμα και εκτοσ ψυγειου σνακ. Η ετικέτα «κανένα προϊόν στο καλάθι σας» που συναντάμε συχνά σε ηλεκτρονικά καταστήματα δείχνει τη μεγάλη ζήτηση και την ποικιλία στις επιλογές. Το σκληρό τυρί όπως το προβολόνε έχει μακρά διάρκεια συντήρησης και γι’ αυτό παραμένει μια δημοφιλής επιλογή για το καθημερινό τραπέζι, τα έτοιμα φαγητά ή τα μενού που βασίζονται σε φρέσκα ζυμαρικά. Έτσι, είτε πρόκειται για ιταλικό τυρί είτε για συνδυασμούς με ελληνικά υλικά, το προβολόνε έχει πάντα θέση στη σύγχρονη κουζίνα.

Συνταγές με προβολόνε

Κοτόπουλο με παρμεζάνα

Ιταλικό κοτόπουλο παρμεζάνα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το προβολόνε για να κάνετε την παρακάτω συνταγή:

Πένες με κοτόπουλο και μανιτάρια

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 πακέτο ζυμαρικά πένες

250 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο

300 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα

1 ½ λίτρο γάλα

½ κούπα αλεύρι

½ κούπα ντομάτες">λιαστές ντομάτες

1 ½ κούπα τυρί προβολόνε τριμμένο

1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

4 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Βράζουμε τις πένες τόσο ώστε να είναι λίγο πιο σκληρά από αλντέντε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε εκεί καλά το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Βγάζουμε το κρέας από τη φωτιά, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τη λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετάκια τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, το αλεύρι και το σκόρδο και τα κάνουμε μπεσαμέλ προσθέτοντας σταδιακά καυτό το γάλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη λιαστή ντομάτα, το τυρί προβολόνε και τη μισή ποσότητα από την παρμεζάνα.

Βήμα 4

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ και απλώνουμε τις πένες και το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα, αφήνουμε να σταθεί για πέντε-δέκα λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Συνδυάστε με φρεσκα ζυμαρικα, ροζε κρασια, λευκά κρασιά, ερυθρα κρασια, αφρώδεις οίνοι, ιταλικό τυρί μακράς διάρκειας (*πικάντικο Ιταλίας), provolone valpadana, με άλλα λευκά τυριά, χυμοί ψυγείου, ξηροί καρποί, αποξηραμενα φρουτα, γλυκά του κουταλιού, αυγά ψαριών, πιπεριες μελιτζανες, εξωτικα φρουτα, πατατες κρεμμυδια, ειδη ζαχαροπλαστικης, μαγειρέψτε με μπέικιν πάουντερ, κορν φλάουρ

Ανακαλύψτε κι άλλες γεύσεις στο Eatforhealth και αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, ημιετοιμα γευματα και έτοιμα γεύματα.