Αγγλική Κουζίνα

Αγγλικό ψωμί με σαφράν

Αγγλικό ψωμί με σαφράν

Τα εξωτικά αρώματα από το αγγλικό ψωμί με σαφράν και η μυρωδιά λεμονιού θα γεμίσουν την κουζίνα σας όταν ψήνετε αυτό το όμορφο πλεκτό ψωμί. Μια πολύ παραδοσιακή αγγλική συνταγή για ψωμί με σαφράν που θα λατρέψετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 ½ φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι βούτυρο

1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού σαφράν

½ φλιτζάνι ζεστό νερό

2 συσκευασίες ξηρή μαγιά

2 αυγά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού τριμμένο

6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να βράσει. Στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε βούτυρο, ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αφήστε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε ένα μικρό μπολ, βυθίστε το σαφράν στο ζεστό νερό, αφήστε το να κρυώσει μέχρι να χλιαρίσει. Στη συνέχεια στραγγίξτε το και κρατήστε το υγρό του.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης, συνδυάστε το μείγμα γάλακτος με το διατηρημένο νερό σαφράν και τα αυγά. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Προσθέστε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και 4 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, βάλτε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει ομαλή και ελαστική, για περίπου 8 λεπτά.

Βήμα 3

Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ και την αλείφουμε με λάδι. Καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

Βήμα 4

Ξεφουσκώστε τη ζύμη και γυρίστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μακρόστενα κομμάτια των 35 εκατοστών. Πλέξτε τα «σχοινιά» μαζί και τοποθετήστε το σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε το μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 5

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Βήμα 6

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, βγάλτε τη σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα

Μερίδες: 1 καρβέλι

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

368,2 θερμίδες, 7,3 g πρωτεΐνης, 53,4 g υδατάνθρακες, 59,3 mg χοληστερόλης, 418,5 mg νατρίου.