Αλάτι Κόσερ

αλάτι κόσερ

Αλάτι Κόσερ

 

Προέλευση:

Το αλάτι Κόσερ (Kosher) είναι αλάτι με μεγάλους ανομοιογενείς, ακατέργαστους κρυστάλλους. Το όνομα του το πήρε λόγω του Μωσαϊκού νόμου και τους περιορισμούς της Τόρα. Αυτό γιατί κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του κρέατος, το μέγεθος των κρυστάλλων θεωρείτε ιδανικό ώστε να τραβήξει την υγρασία από το κρέας. Όπως και ο ανθός αλατιού, είναι αλάτια με ιδιαίτερες νιφάδες. Προτείνεται να μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό γιατί μας αφήνει την αλμύρα του όμορφα στη γλώσσα μας.

 

Πηγή:

cookfood.gr

 

Χαρακτηριστικά

Οι κρύσταλλοι του αλατιού κόσερ είναι μεγάλοι κι ακατέργαστοι συνεπώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν στο στόμα. Και είναι πολύ πιο τραγανοί. Μια κουταλιά της σούπας αλάτι κόσερ θα περιέχει,  λιγότερους κρυστάλλους αλατιού, κατ `όγκο, από ότι το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο έχει πολύ μικρότερους κρυστάλλους. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο αλάτι κόσερ και στο χοντρό, ακατέργαστο “θαλάσσιο αλάτι”. Τα περισσότερα αλάτια έχουν την ίδια χημική σύνθεση. Κάποια είναι καπνιστά ή έχουν ιχνοστοιχεία, που αλλάζουν τη γεύση ή το χρώμα τους, αλλά οι τυχόν διαφορές μεταξύ του “kosher” και του “θαλασσινού αλατιού”, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχήματα των κρυστάλλων τους είναι τα ίδια, είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ.

 

Το αλάτι κόσερ κι η αφρίνα, ο ανθός του αλατιού, είναι αλάτια με πιο ντελικάτες νιφάδες, που λιώνουν όμορφα στη γλώσσα μας ή πάνω από το ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό. Και για αυτό προτείνεται να χρησιμοποιούνται στο τέλος του μαγειρέματος ή του ψησίματος, για να προσθέσουν την τελευταία τραγανή, αλμυρή πινελιά τους στα πιάτα. Το επιτραπέζιο αλάτι χρησιμοποιείται κυρίως για την προετοιμασία ενός φαγητού και προστίθεται σε κάποια συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας του μαγειρέματος.

 

Το αλάτι κόσερ ονομάστηκε έτσι γιατί το μέγεθος των κρυστάλλων του το καθιστά ιδανικό για να τραβήξει την υγρασία από το κρέας, κατά τη διαδικασία του koshering, της προετοιμασίας του κρέατος, δηλαδή, σύμφωνα με τους περιορισμούς της Τορά, του μωσαϊκού νόμου. Το αλάτι αυτό δεν περιέχει πρόσθετο ιώδιο.

 

Πηγή:

fnl-guide.com

 

 

Related Posts

Leave a comment