Αγγλική Κουζίνα

Βρετανικό βοδινό στιφάδο

Βρετανικό βοδινό στιφάδο

Αυτή η συνταγή για βρετανικό βοδινό στιφάδο θα σας ξετρελάνει! Μια παραδοσιακή βρετανική συνταγή που οι Βρετανοί συνηθίζουν να ετοιμάζουν για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Η λιπαρότητα της μαύρης μπύρας κάνει πραγματικά εκπληκτικά πράγματα σε αυτή τη σάλτσα! Είναι ένα πολύ απλό πιάτο, αλλά ταυτόχρονα έχει μια βαθιά, πολύπλοκη, πλούσια γεύση. Μπορείτε να σερβίρετε αυτό το πιάτο μαζί με πουρέ πατάτας και κομματάκια κρεμμυδιού.

Υλικά που θα χρειαστείτε

4 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 ¼ kg βοδινό κρέας χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια 5 εκατοστών

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή περισσότερο για γεύση)

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουτάκι μαύρι μπύρα (όπως Guinness®)

¼ φλιτζάνι πάστα ντομάτας

4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

3 καρότα, κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκατοστών

2 μίσχοι σέλινο, κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκατοστών

1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή για γεύση

2 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (ή όσο)απαιτείται για κάλυψη

4 φλιτζάνια πουρέ πατάτας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το μπέικον σε μια βαριά κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά έως ότου ροδίσει το μπέικον και γίνει τραγανό, για 3 έως 4 λεπτά. Απενεργοποιήστε τη φωτιά και μεταφέρετε το μπέικον σε μια μεγάλη κατσαρόλα, διατηρώντας το λίπος στο τηγάνι.

Βήμα 2

Περιχύστε τους κύβους βοδινού τσοκ με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Ανεβάστε τη φωτιά κάτω από τηγάνι και ρίξτε τα κομμάτια του βοείου κρέατος στο καυτό λίπος (και στις δύο πλευρές) μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το βόειο κρέας στη κατσαρόλα με το μπέικον, αφήνοντας το λίπος σε τηγάνι. Μειώστε τη θερμότητα σε μεσαία ένταση. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε τα κρεμμύδια στο διατηρούμενο λίπος στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για 5 έως 8 λεπτά. Ρίξτε από πάνω μια μεγάλη πρέζα αλάτι.

Βήμα 3

Μαγειρέψτε το σκόρδο με τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη μαύρη μπύρα στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, ξύνοντας και διαλύοντας τυχόν κομμάτια φαγητού. Ρίξτε τα υγρά από το τηγάνι στη κατσαρόλα. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας, τα κλαδάκια θυμάρι, τα καρότα, το σέλινο, τη ζάχαρη, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και αρκετό ζωμό κοτόπουλου για να το καλύψετε.

Βήμα 4

Φέρτε το στιφάδο σε μεσαία θερμοκρασία για σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας για να συνδυάσετε τις γεύσεις απαλά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύψτε το δοχείο. Σιγοβράστε το στιφάδο έως ότου το βόειο κρέας μαλακώσει, για περίπου 2 ώρες. Ανακατέψτε περιστασιακά το στιφάδο.

Βήμα 5

Αφαιρέστε το κάλυμμα και αυξήστε τη θερμότητα σε μέτρια-υψηλή. Αφήστε το στιφάδο να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Αφαιρέστε και πετάξτε τα κλαδάκια θυμάρι και βάλτε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 6

Απλώστε τον πουρέ πατάτας περιμετρικά (δαχτυλίδι) σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Βάλτε το στιφάδο στο κέντρο των πατατών.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 2 ώρες 30 λεπτά

Μερίδες: 6

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

528 θερμίδες: 24,6 g ολικού λίπους, 96 mg χοληστερόλης, 1605 mg νατρίου, 42,1 g υδατάνθρακες, 29,4 g πρωτεΐνης.