Ελληνική Κουζίνα

Ελληνική σκορδαλιά με πατάτες

Ελληνική σκορδαλιά με πατάτες

Μια συνταγή της ελληνικής κουζίνας για σκορδαλιά με πατάτες. Ενα διάσημο ελληνικό πιάτο, που συνοδεύει πολλά κυρίως πιάτα όπως τηγανητά ψάρια και ψητά κρέατα. Είναι πολύ εύκολο να το ετοιμάσετε και η γεύση του υπέροχη. Απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

600 γραμμάρια πατάτες
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κόσερ
½ λεμόνι, χυμό
¼ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
1 πρέζα ρίγανη ψιλοκομμένη

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό για να τις καλύψει καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, αλλά να μην διαλύονται, για 15 με 20 λεπτά.

Βήμα 2
Ενώ οι πατάτες ψήνονται, προσθέστε το σκόρδο και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher σε ένα γουδί και γουδοχέρι. Χτυπάμε καλά να γίνουν μια λεπτή πάστα.

Βήμα 3
Στραγγίστε τις πατάτες, κρατώντας λίγο από το νερό μαγειρέματος για να αραιώσει το ντιπ αργότερα, αν χρειαστεί. Αφήστε να κρυώσουν για 5 λεπτά.

Βήμα 4
Βάλτε τις πατάτες σε ένα μπλέντερ. Πολτοποιήστε τις μέχρι να γίνει ένας πουρές πατάτας λείος και χωρίς σβόλους. Ρίχνουμε την πάστα σκόρδου. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύδι και ανακατέψτε καλά.

Βήμα 5
Βάζουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε 3 ή 4 δόσεις. Προσθέστε το πιπέρι καγιέν και περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται. Περάστε το μέσα από ένα διχτυωτό σουρωτήρι σε ένα μπολ. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνίροντας με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Σημειώσεις σεφ:
Μπορείτε να το φτιάξετε με ό,τι είδος πατάτας προτιμάτε. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα βότανα όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο ή αποξηραμένη ρίγανη. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ήπιο, φρουτώδες ελαιόλαδο. Το ντιπ μπορεί να αραιωθεί με νερό μαγειρέματος πατάτας εάν χρειάζεται, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Απλά κρατήστε λίγο όταν το στραγγίξετε.

Καλή όρεξη!