Διάφορα

Ζελέ

Ζελέ

Το ζελέ ή επιδόρπιο ζελατίνης είναι επιδόρπιο που παρασκευάζεται με ένα γλυκαντικό και αρωματισμένο επεξεργασμένο προϊόν κολλαγόνου ( ζελατίνη ). Αυτό το είδος επιδόρπιο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ως ζελέ από την Hannah Glasse στο βιβλίο της 18ου αιώνα, The Art of Cookery , που εμφανίστηκε σε ένα στρώμα μικροπράγματος . Η Jelly εμφανίζεται επίσης στα βιβλία μαγειρικής με τις καλύτερες πωλήσεις αγγλικών συγγραφέων τροφίμων Eliza Acton και Isabella Beeton τον 19ο αιώνα.

Μπορεί να παρασκευαστεί συνδυάζοντας απλή ζελατίνη με άλλα συστατικά ή χρησιμοποιώντας προαναμεμιγμένο μείγμα ζελατίνης με πρόσθετα. Πλήρως παρασκευασμένα επιδόρπια ζελατίνης πωλούνται σε διάφορες μορφές. Kυμαίνονται από μεγάλα διακοσμητικά σχήματα έως μεμονωμένα φλιτζάνια σερβιρίσματος.

Οι δημοφιλείς μάρκες ζελατίνης που αναμιγνύονται περιλαμβάνουν: Airplane Jelly στην Αυστραλία, Hartley’s (πρώην Rowntree’s ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και Jell-O από την Kraft Foods και Royal από την Jel Sert στη Βόρεια Αμερική.  Στις ΗΠΑ και τον Καναδά αυτό το επιδόρπιο είναι γνωστό από το εμπορικό σήμα ” jello “.

Συστατικα

Η ζελατίνη φτιάχνεται από αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως στα οστά και τους ιστούς των ζώων και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων.

Πλέον όμως, δεν τρεφόμαστε με τις τροφές αυτές, επομένως η κύρια πηγή που μπορούμε να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ζελατίνη.

Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες ενώ βοηθά στο να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Διατροφικη αξια

Επιπλέον, το ζελέ επειδή αποτελείται κυρίως από νερό είναι εύκολο στη χώνεψη. Είναι ελαφρύ για το στομάχι και ενισχύει το πεπτικό σύστημα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την έκκριση γαστρικού οξέος και βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Τέλος, απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι και τον οργανισμό γενικότερα. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό ρυθμό και τις γνωστικές δεξιότητες. “Εμποδίζει” τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες ενώ η κερατίνη που περιέχει χαρίζει υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα και δόντια.

Αν λοιπόν θέλετε φροντίσετε το σώμα “μέσα και έξω”, το ζελέ είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για υγεία και ομορφιά. Είναι μια εξαιρετική τροφή για όσους τρέχουν και αθλούνται.

Πηγή: Wikipedia