Ινδικές μελιτζάνες

Ινδικές μελιτζάνες

Ινδικές μελιτζάνες

Οι ινδικές μελιτζάνες είναι μια παραδοσιακή ινδική συνταγή Bhurtha, της Βόρειας Ινδίας. Συμπεριλαμβάνει μελιτζάνα και ντομάτα, καρυκεύματα με κύμινο, κουρκούμη, σκόρδο και τζίντζερ. Μια συνταγή σίγουρα πολύ διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει! Σερβίρετε με φρέσκα ψωμιά ή ινδικές πίτες ναν.

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 μελιτζάνα

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου

1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

1 μεγάλη ντομάτα – αποφλοιωμένη, τεμαχισμένη σε κύβους

1 γαρίφαλο σκόρδο, ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Προθερμάνετε τη σχάρα του φούρνου. Αλοίψτε το λάδι στο εξωτερικό της μελιτζάνας ή καλύψτε με σπρέι μαγειρέματος. Τοποθετήστε κάτω από τη σχάρα και ψήστε μέχρι να μαλακώσει η γέμιση και να ξεφλουδίσει η φλούδα. Περίπου για 30 λεπτά. Γυρίστε τη μελιτζάνα από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Κόψτε τη μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε τη γέμιση από τη φλούδα. Πετάξτε τη φλούδα. Κόψτε τη γέμιση και αφήστε την στην άκρη.

 

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή γουόκ πάνω σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και αφήστε τους για λίγα δευτερόλεπτα να σπάσουν και να γίνουν χρυσοκαφέ. Προσέξτε να μην τα κάψετε. Προσθέστε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Δεν αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν πολύ καφέ. Ανακατέψτε την ντομάτα και αλατοπίπερο με κουρκούμη, κύμινο αλεσμένο, κόλιανδρο, πιπέρι καγιέν, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για λίγα λεπτά.

 

Βήμα 3

Τοποθετήστε τα κομμάτια μελιτζάνας στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 10 έως 15 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί μέρος των υγρών του. Δοκιμάστε τα καρυκεύματα και αν θέλετε προσθέστε περισσότερα. Γαρνίρετε με φρέσκο κόλιαντρο και σερβίρετε.

 

Καλή όρεξη!

 

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 50 λεπτά

Μερίδες: 4

 

Πηγή:

allrecipes.com

 

 

Διαιτολόγος Αθήνα για σίγουρα αποτελέσματα!

Related Posts

Leave a comment