Ιταλικές γαρίδες με ριζότο

Ιταλικές γαρίδες με ριζότο

Ιταλικές γαρίδες με ριζότο

Το μυστικό για να φτιάξετε Ιταλικές γαρίδες με ριζότο είναι να χρησιμοποιήσετε γαρίδες υψηλής ποιότητας και φυσικά τα πιο φρέσκα χτένια που μπορείτε να βρείτε. Μαγειρέψτε τα οστρακοειδή και το ρύζι ξεχωριστά, καθώς το ρύζι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Εάν τα μαγειρέψετε μαζί, τα οστρακοειδή θα ψηθούν πιο γρήγορα και θα μαλακώσουν. Αν προτιμάτε, αντικαταστήστε τις γαρίδες και τα χτένια με καλαμάρι ή μύδια. Δοκιμάστε αυτή την ιταλική συνταγή για ριζότο θαλασσινών και θα ενθουσιαστείτε!

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τις γαρίδες:

3 κουταλιές λάδι

3 σκελίδες σκόρδο

250 γραμμάρια χτένια, ωμά

250 γραμμάρια φρέσκες γαρίδες, μεσαίες, ωμές

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα αποξηραμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

½ λεμόνι, με τη φλούδα

1 ματσάκι μαϊντανό

 

Ριζότο:

1 λίτρο ζωμό ψαριού

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι

1 πακέτο ρύζι

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε σκόρδο, μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, για περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε τα χτένια και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε γαρίδες και αλατοπιπερώνετε με αλάτι, πιπέρι και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Μαγειρέψτε σε υψηλή φωτιά μέχρι οι γαρίδες να είναι ροζ, για 3 έως 5 λεπτά.

 

Βήμα 2

Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί στο τηγάνι και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί το υγρό, για 2 έως 3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε χυμό λεμονιού και πασπαλίστε με 1/2 του μαϊντανού. Αφαιρέστε το σκόρδο. Καλύψτε το τηγάνι για να τα διατηρήσετε ζεστά.

 

Βήμα 3

Ρίχνουμε το ζωμό ψαριού σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε.

 

Βήμα 4

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να είναι μαλακό και ημιδιαφανές, αλλά όχι καφέ, για 3 έως 5 λεπτά. Αυξήστε τη φωτιά και προσθέστε το ρύζι. Μαγειρεύουμε έως ότου το ρύζι απορροφήσει το λάδι και το βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά, για 1 έως 2 λεπτά. Φροντίστε να μην κάψετε το κρεμμύδι και να μειώσετε τη θερμότητα εάν το τηγάνι ζεσταθεί πάρα πολύ.

 

Βήμα 5

Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε 1 κουταλιά ζωμό ψαριού, ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να το απορροφήσει το ρύζι. Προσθέστε μια άλλη κουτάλα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι μαλακό, για 15 έως 18 λεπτά συνολικά.

 

Βήμα 6

Προσθέστε τα οστρακοειδή με τους χυμούς τους στο τηγάνι ριζότο, 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Ανακατέψτε και ολοκληρώστε το μαγείρεμα μαζί, προσθέτοντας ζωμό ψαριού αν χρειαστεί. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Ανακατέψτε τον υπόλοιπο μαϊντανό και 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αφήστε το ριζότο να κρυώσει για 2 λεπτά πριν το σερβίρετε.

 

Καλή όρεξη!

 

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 35 λεπτά

Μερίδες: 4

 

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

702,8 θερμίδες, 31 g πρωτεΐνης, 75,2 g υδατάνθρακες, 125 mg χοληστερόλης, 1059,1 mg νατρίου.

 

Πηγή:

allrecipes.com

 

Αν σας άρεσε αυτή η ιταλική συνταγή, τότε δοκιμάστε επίσης τη συνταγή για Bucatini Cacio e Pepe

Related Posts

Leave a comment