Ψάρια - Θαλασσινά

Κάβουρας

Κάβουρας

Ο κάβουρας αποτελεί καρκινοειδές μαλακόστρακο είδος που ανήκει στα Δεκάποδα. Ζει κυρίως στη θάλασσα. Το σώμα του καλύπτεται γενικά από έναν σκληρό εξωσκελετό και είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες.

Συνολικά υπάρχουν 6.793 είδη τα οποία είναι γνωστά. Ο κάβουρας συναντιέται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Όλα τα θαλασσινά είδη είναι βαθύβια, ζουν δηλαδή σε βυθούς, ανάλογα και με το είδος τους.

Επιπλέον, υπάρχουν κάβουρες οι οποίοι ζουν στην ξηρά, ιδίως σε τροπικές περιοχές. Το μέγεθός τους διαφέρει, από τον κάβουρα μπιζέλι, του οποίου το πλάτος ανέρχεται μόλις σε λίγα σε χιλιοστά, ως τον κάβουρα αράχνη της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει μήκος μέχρι 4 μέτρα με τα πόδια ανοικτά.

Είδη κάβουρα:

Τα είδη των καβουριών διαφέρουν τόσο σε σχήμα όσο και σε χρώμα και μέγεθος. Κάποια από αυτά τα είδη εντοπίζονται και σε ελληνικές ακτές:

  • Κάβουρας ο κοινός: έχει όλα τα πόδια του τριχωτά και κολυμπά με τα δύο τελευταία, που είναι πεπλατυσμένα. Συνηθισμένος στις ελληνικές θάλασσες.
  • Καβουρομάνα ή μεγάλος κάβουρας: λέγεται και «αράχνη της θάλασσας». Ο θώρακάς της έχει σε κάθε πλευρά πέντε μακριά πόδια. Ζει στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού.
  • Ιταλικός: Ο Καλλινήκτης ο εύγευστος, τρίχρωμος, ζει στη Βόρεια Αμερική και από τις θάλασσες της Ιταλίας, από όπου και το όνομά του, εισήχθη στις ελληνικές, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση.
  • Μακρόχειρ: Ζει στις θάλασσες της Ιαπωνίας και είναι γιγάντιο καβούρι, με άνοιγμα δαγκανών περίπου 3 μέτρων.
  • Μικρός κάβουρας, με όλα τα πόδια κινητικά. Έχει χρώμα πράσινο και μαύρο και πλάτος 5 εκατοστών.
  • Πάγουρος: Έχει σχήμα έλλειψης και η επιστημονική του ονομασία είναι Cancer pagurus. Το πλάτος του φθάνει τα 12 εκατοστά. Οι δαγκάνες του είναι μαύρες.
  • Πιννοθήρας το όστρεον. Το καβούρι αυτό ζει επίσης στις ελληνικές ακτές και έχει πολύ λεπτό και διαφανές όστρακο.