Καρυκεύματα, Υλικά

Καπνιστή πάπρικα

Καπνιστή πάπρικα

Προέλευση

Το κόκκινο γλυκό πιπέρι καπνιστό (καπνιστή πάπρικα) είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από μια ποικιλία πιπεριάς με ιδιαίτερο άρωμα, χωρίς να είναι καυτερή. Δοκιμάστε την σε σάλτσες και κοκκινιστά, σε όσπρια, κοτόπουλο, πατάτες ή ψητό κρέας για να απογειώσετε τη γεύση τους!
Η καπνιστή πάπρικα προέρχεται από κόκκινες πιπεριές οι οποίες πριν κονιορτοποιηθούν καπνίζονται. Έτσι ώστε να αποκτήσουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα. Διαθέτει μια γεύση ξεκάθαρη που υπογραμμίζεται από έντονες νότες καπνού. Αυτό το μπαχαρικό είναι η τέλεια επιλογή σε περίπτωση που θέλετε να χαρίσετε έντονο χρώμα και μια ευχάριστη καπνιστή γεύση σε:
– σούπες,
– στο ρύζι,
– το κριθαράκι,
– σε σάλτσες και κέτσαπ,
– σε πιάτα πουλερικών, κρεατικών και ψαριών, ακόμα και
– σε σαλάτες, ειδικά σε αυτές με βραστά λαχανικά.

Συντήρηση

Αν θέλετε να κρατήσετε μόνο το χρώμα και την ευωδιά της τότε προσθέστε τη 3΄-4΄ πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ανακατέψτε να σκορπιστεί παντού. Αν όμως θέλετε να νιώσετε τη γεύση της τότε απλά πασπαλίστε τη ωμή πάνω από τα μαγειρευτά και τις σαλάτες σας σε φειδωλή ποσότητα ώστε να αγκαλιάσει και τις υπόλοιπες γεύσεις και όχι να κυριαρχήσει μόνο η δική της καπνιστή νοστιμιά.
Με φυσικό κάπνισμα και όχι προσθήκη χημικού υποκατάστατου καπνού όπως σε αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου.
Αποτελεί το βασικότερο μπαχαρικό που χρησιμοποιεί κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της διότι ταιριάζει σε πολλές “κουζίνες” (αν όχι σε όλες) και προσθέτει χρώμα και γεύση στα πιάτα. Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Πηγή: Herbstore
Συμβουλή

Η καλύτερη και πιο σημαντική συμβουλή που μπορείτε να πάρετε σχετικά με την πάπρικα είναι να μην την κάψετε. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε ήπια, γλυκιά, πικάντικη ή καπνιστή. Για να απελευθερώσετε πλήρως αυτή την καταπληκτική γεύση και άρωμα, θα πρέπει να μαγειρευτεί ελαφρά ή να τηγανιστεί σε λίγο λάδι. Μπορεί πολύ γρήγορα να πάει από φανταστική γεύση σε πικρή και δυσάρεστη. Αν αφήσετε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη συνταγή και την πάπρικα σας.

Πάπρικα χρησιμοποιούν αρκετά στην κουζίνα τους οι Ούγγροι, όπου τα σπιτικά και τα εστιατόρια έχουν τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά είδη. Οι Ισπανοί, επίσης λάτρεις του μπαχαρικού, προτιμούν τη γλυκιά ή καπνιστή. Ενώ σε πιο ανατολικές χώρες, όπως η Τουρκία, η προτίμηση είναι για την καυτερή ή την πικάντικη.

Ιδιότητες

Οι πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, C, B6, Κ και μαγγανίου. Αποτελείται ακόμα από λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη και λυκοπένιο. Κύριο συστατικό, που οφείλει την καυστικότητα των καρπών είναι η καψαϊκίνη.

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν το καροτενοειδές λυκοπένιο. Η κατανάλωση του οποίου έχει αντιστρόφως συσχετιστεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος. Τα οφέλη της πιπεριάς στην καρδιαγγειακή λειτουργία προέρχονται και από τις διαιτητικές ίνες που περιέχει, οι οποίες συμβάλουν την μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

Πηγή: bachari.gr