Λαχανικά, Υλικά

Καρδιά Φοίνικα

Καρδιά Φοίνικα

Η καρδιά φοίνικα είναι ένα λαχανικό που συλλέγεται από τον εσωτερικό πυρήνα του φοίνικα (κυρίως καρύδας (Cocos nucifera), juçara (Euterpe edulis), Açaí palm (Euterpe oleracea), palmetto (Sabal spp.) Και ροδάκινο) . Η συγκομιδή πολλών ακαλλιέργητων ή άγριων φοινικών μονόβλαστων οδηγεί σε θάνατο φοινίκων (π.χ. Geonoma edulis). Ωστόσο, άλλα είδη φοινικών είναι κλωνικά ή πολυ-βλαστικά φυτά (π.χ. Prestoea acuminata, Euterpe oleracea) και η ελεγχόμενη συγκομιδή δεν θα σκοτώσει ολόκληρη τον φοίνικα. Η καρδιά του φοίνικα μπορεί να καταναλωθεί μόνη της και συχνά τρώγεται σε σαλάτα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ιαπωνική κουζίνα.

Μια εναλλακτική λύση στην άγρια ​​καρδιά του φοίνικα είναι οι ποικιλίες φοινικών που έχουν γίνει αγροτικά είδη. Η κύρια ποικιλία είναι το Bactris gasipaes. Αυτή η ποικιλία είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη για κονσερβοποίηση. Οι φοίνικες ροδάκινου παράγουν πολλαπλούς μίσχους, έως 40 σε ένα φυτό, οπότε η συγκομιδή αρκετών στελεχών από ένα φυτό δεν είναι τόσο ακριβή επειδή το φυτό μπορεί να ζήσει. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με άλλους φοίνικες είναι ότι έχει εκτραφεί επιλεκτικά για να εξαλείψει τα φαύρα αγκάθια των άγριων συγγενών του. Δεδομένου ότι η συγκομιδή εξακολουθεί να είναι εντατική, οι καρδιές των φοινίκων θεωρούνται λιχουδιά.

Από το 2008, η Κόστα Ρίκα ήταν η κύρια πηγή φρέσκων καρδιών φοίνικα στις ΗΠΑ. Οι φοίνικες ροδάκινου καλλιεργούνται επίσης στη Χαβάη και τώρα έχουν περιορισμένη διανομή στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στο εμπόριο εστιατορίων. Ο άγριος φοίνικας Sabal της Φλόριντα ή ο φοίνικας λάχανο ήταν κάποτε πηγή καρδίας φοίνικα, αλλά προστατεύεται τώρα από τη νομοθεσία περί διατήρησης.