Ζυμαρικά

Καστανό ρύζι

καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ρύζι ολικής αλέσεως με αφαιρεμένο το μη βρώσιμο εξωτερικό φλοιό. Αυτό το είδος ρυζιού μπορεί να μην έχει το εξωτερικό του φλοιό αλλά το πίτουρο και το φύτρο παραμένουν, προσδίδοντάς του το καφέ ή καστανό χρώμα που έχει.

Το λευκό ρύζι είναι ο ίδιος κόκκος χωρίς τη φλούδα, το στρώμα πίτουρου και το φύτρο δημητριακών. Το κόκκινο ρύζι, το χρυσό ρύζι και το μαύρο ρύζι (ονομάζεται επίσης μοβ ρύζι) είναι ολόκληρα με διαφορετικά χρωματισμένα εξωτερικά στρώματα.

Χρόνος μαγειρέματος

Το καστανό ρύζι χρειάζεται γενικά μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος από το λευκό, εκτός εάν σπάσει ή αλευρώσει (που τρυπάει το πίτουρο χωρίς να το αφαιρέσει). Μελέτες των Gujral και Kumar το 2003 υπολόγισαν τον χρόνο μαγειρέματος μεταξύ 35 και 51 λεπτών.

Αποθήκευση

Το καστανό ρύζι έχει διάρκεια ζωής περίπου 6 μήνες, αλλά η κατάψυξη μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.

Διατροφικό περιεχόμενο

Το καστανό και το λευκό ρύζι έχουν παρόμοιες ποσότητες θερμίδων και υδατανθράκων. Το καστανό ρύζι είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και μαγγανίου και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Αρκετές βιταμίνες και διαιτητικά μέταλλα χάνονται κατά την αφαίρεση του φλοιού του και την επακόλουθη διαδικασία γυαλίσματος. Μεταξύ αυτών είναι το λάδι στο πίτουρο, το οποίο αφαιρείται μαζί με το στρώμα του πίτουρου, οι διαιτητικές ίνες, οι μικρές ποσότητες λιπαρών οξέων και το μαγνήσιο.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι τείνει να είναι μαστιχωτό, πιο μαλακό και προτιμάται ιδιαίτερα από τα παιδιά.