Κλασσικές φακές

Κλασσικές φακές

Κλασσικές φακές

Οι κλασσικές φακές είναι ένα βασικό στοιχείο στην ελληνική κουζίνα και ένα ιδιαίτερα γευστικό γεύμα. Σερβίρεται παραδοσιακά με ελαιόλαδο και άφθονο ξύδι. Αν και το ξίδι είναι φυσικά προαιρετικό, δοκιμάστε το. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στις φακές! Συνδυάζονται εξαιρετικά και με τυρί φέτα, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως με αυτό τον συνδυασμό δεν θα απορροφηθεί το σίδηρο από τον οργανισμό σας!

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 συσκευασία φακές (καφέ)

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο

1 λίτρο νερό

1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη

1 πρέζα θρυμματισμένο αποξηραμένο δενδρολίβανο

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ή για γεύση

1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι (κόκκινου κρασιού) ή περισσότερο για γεύση

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετήστε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε κατά 2,5 εκατοστά. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά. Σουρώστε τις φακές.

 

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το καρότο. Τσιγαρίστε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει ημιδιαφανές, για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις φακές, 1 λίτρο νερό, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Βράζουμε. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, καλύψτε και σιγοβράστε για 10 λεπτά.

 

Βήμα 3

Ανακατεύουμε την πάστα ντομάτας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για 30 έως 40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Προσθέστε επιπλέον νερό εάν η σούπα γίνει πολύ παχύρευστη. Προσθέστε με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ξίδι (κόκκινου κρασιού).

 

 

Καλή όρεξη!

 

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 1 ώρα

Μερίδες: 4

 

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

357 θερμίδες, πρωτεΐνες 15,5 g, υδατάνθρακες 40,3 g, λίπος 15,5 g, χοληστερόλη 0 mg, νάτριο 56,9 mg.

 

Συνταγή από: Diana Moutsopoulos

 

 

 

Αν σας άρεσε αυτή η ελληνική συνταγή, μπορείτε να δείτε επίσης και τη συνταγή για χωριάτικη σαλάτα!

Related Posts

Leave a comment