Υγεία & Ομορφιά

Κολλοειδής Άργυρος: φυσικό αντιβιοτικό

Κολλοειδής Άργυρος φυσικό αντιβιοτικό

Ο κολλοειδής άργυρος θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία σε θέμα υγείας (λοιμώξεις, ιώσεις, κτλ). Οι πληροφορίες σχετικά με τον κολλοειδή άργυρο είναι συγκεχυμένες και εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις. Στην Ελλάδα είναι ένα σχετικά δυσεύρετο είδος πολυτελείας ή ακόμη και συχνά παρεξηγημένος.

Τι είναι ο Κολλοειδής Άργυρος (Argentum colloidale);

Ένα οποιοδήποτε κολλοειδές είναι μια ουσία που αποτελείται από δύο μορφές ύλης/καταστάσεις (υγρή, αέρια, στερεά).
Στην περίπτωση του κολλοειδούς αργύρου, αυτές είναι:
– το εξαιρετικά καθαρό νερό (βαθμός καθαρότητας 0.1 – 0.4 microsiemens).
– τα μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου.

Φαρμακευτική χρήση

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αργύρου, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί θεραπευτικά:

  1. Καταλυτική οξείδωση: Ο άργυρος προσκολλάται στα φυσικά μόρια οξυγόνου, τα οποία αντιδρούν με τις σουλφυδρικές (H) ομάδες που περιβάλλουν τα βακτηρίδια και τους ιούς. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στην παρεμπόδιση της κυτταρικής διεργασίας που συντηρεί τη ζωή και είναι γνωστή ως κυτταρική αναπνοή, η οποία ορίζεται ως «το σύνολο των μεταβολικών αντιδράσεων και διεργασιών που διενεργούνται στα κύτταρα των οργανισμών για τη μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας από θρεπτικά συστατικά σε τριφωσφορική αδενοσίνη και στη συνέχεια να απελευθερώσει τα απόβλητα»
  1. Αντιδρά με βακτηριακές μεμβράνες κυττάρων: Τα ιόντα αργύρου μπορούν να προσκολληθούν άμεσα στις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων και να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα αναστολής της αναπνοής.
  2. Δέσμευση με το DNA: Φαίνεται ότι εισέρχεται κυριολεκτικά στο DNA των βακτηρίων, καθώς έχει ανιχνευτεί μέχρι και 12% αργύρου στο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa. Σύμφωνα με μια πηγή, «Ενώ παραμένει ασαφές πώς ακριβώς συνδέεται ο άργυρος με το DNA χωρίς να καταστρέφει τους δεσμούς υδρογόνου που συγκρατούν το πλέγμα, παρ’όλα αυτά εμποδίζει το ξετύλιγμα του DNA, ένα ουσιαστικό βήμα για να συμβεί η κυτταρική αναπαραγωγή”.

Πως επιδρά στον οργανισμό μας:

  1. Αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πρώτον, η ικανότητα του κολλοειδούς αργύρου να ελέγχει τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σούπερ μικρόβια είναι εκπληκτική. Επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 650 διαφορετικά παθογόνα τα οποία καταστράφηκαν σε λίγα λεπτά όταν εκτέθηκαν σε μικρές ποσότητες αργύρου.

Ο κολλειδής άργυρος, σε αντίθεση με τα  σύγχρονα αντιβιοτικά, απλά δεν δημιουργεί αντίσταση ή ανοσία στους οργανισμούς που θανατώνονται από αυτό. Αυτό το σημείο διερευνάται σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από ασθένειες κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα μολύνσεων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, ενώ και 23.000 πεθαίνουν από αυτές τις λοιμώξεις.

Παράλληλα, άλλες ιατρικές μελέτες θεωρούν τον ιοντικό κολλοειδή άργυρο ως ευρέος φάσματος αντιμικροβιακό παράγοντα ενάντια τόσο σε αερόβια όσο και σε αναερόβια βακτήρια, αλλά η δραστικότητα του δεν ήταν τόσο έντονη ενάντια στους μύκητες.

  1. Επούλωση τραυμάτων/δερματικές διαταραχές.

Σύμφωνα με ερευνητές ο κολλοειδής άργυρος βοηθά στην επούλωση του δέρματος και των μαλακών ιστών. Σύμφωνα με έρευνες της Pharmacognosy Communications το 2012, συνιστάται η χρήση ορισμένων παρασκευασμάτων κολλοειδούς αργύρου για τοπική χρήση για τη θεραπεία εγκαυμάτων, περιοδοντίτιδας και άλλων καταστάσεων.

Έχει δε παρατηρηθεί ότι η δερματοφυτία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κολλοειδούς αργύρου, ως ισχυρού αντιμυκητιακού, καθώς καταπολεμά τον μύκητα που προκαλεί αυτή τη δερματοπάθεια. Επίσης, ανακουφίζει  από την ψωρίαση και το έκζεμα, καταπραΰνει τυχόν τραύματα και αποκαθιστά βλάβες από εγκαύματα.

Ο κολλοειδής άργυρος χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για την επούλωση των εγκαυμάτων, αλλά η χρήση σταμάτησε μετά την εμφάνιση των αντιβιοτικών, μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε ξανά δημοφιλής. Ο συνδυασμός νιτρικού αργύρου και νατριούχου σουλφαδιαζίνης για τη δημιουργία ειδικής αλοιφής είναι εξαίρετα καταπραϋντική για πολλούς εγκαυματίες.

  1. Ροζ οφθαλμός και μολύνσεις των αυτιών.

Η ερυθρότητα των ματιών, ή αλλιώς «ροζ οφθαλμός» συνίσταται σε μια φλεγμονώδη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει το βολβό και την επένδυση των βλεφάρων και προκαλείται κυρίως από βακτηριακή ή ιική μόλυνση. Ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί άμεσα, καταπολεμώντας αυτόν τον ερεθιστικό και εξαιρετικά μολυσματικό ιό και τα βακτήρια.

Κατά την εφαρμογή τα συστατικά του αργύρου συλλέγουν τα μολυσμένα κύτταρα, τα προσελκύουν ηλεκτρομαγνητικά και τα  διοχετεύουν στην κυκλοφορία του αίματος προς εξάλειψη.

Παράλληλα, οι μολύνσεις των αυτιών προκαλούνται από πολλαπλές κατηγορίες βακτηρίων, ενώ ενδεχομένως να είναι και μυκητιακές.

Στην περίπτωση αυτή, ο κολλοειδής άργυρος ενεργεί αποτελεσματικά ανεξάρτητα από την αιτία της μόλυνσης.

  1. Αντιιικές ιδιότητες.

Ο κολλοειδής άργυρος ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ιούς όπως τον ιό HIV/AIDS, την πνευμονία, τον έρπητα, τον έρπητα ζωστήρα και τους ιούς κονδυλωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας των Η.Π.Α. ο κολλοειδής άργυρος θεωρείται μία από τις φυσικές και δραστικές αντιιικές θεραπείες.

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες αναφορές για την αποτελεσματικότητα του κολλοειδούς αργύρου έναντι του ιού της ηπατίτιδας C.

  1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο κολλοειδής άργυρος έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα οι δερματικές φλεγμονές των ζώων επουλώθηκαν μετά από 72 ώρες, σε αντίθεση με άλλες ομάδες θεραπείας που δεν υποβλήθηκαν σε αγωγή με άργυρο.

  1. Ιγμορίτιδα

Χρησιμοποιείται ευρέως για αντιμετώπιση κολπικών διαταραχών, ενώ ως ρινικό σπρέι, σύμφωνα με μελέτες, ανακουφίζει από την ιγμορίτιδα.

Επίσης, εκτός από το άσθμα και τις αλλεργίες, ο κολλοειδής άργυρος καταπολεμά τις μολύνσεις από Pseudomonas aeruginosa.

  1. Ιώσεις/Γρίπη

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κολλοειδής άργυρος βοηθά στην πρόληψη όλων των τύπων γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων, καθώς και του κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με μελέτες σε παιδιά η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με διάλυμα κολλοειδούς αργύρου και βήτα γλυκάνης, είχε καλύτερα αποτελέσματα και πλήρη θεραπεία!

  1. Πνευμονία

Τα σύγχρονα φάρμακα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας ή της ιογενούς πνευμονίας. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τον κολλοειδή άργυρο που καταπολεμά τους ιούς ανεξάρτητα από τον παθογόνο οργανισμό.

Ο κολλοειδής άργυρος καταπολεμά την βρογχίτιδα και την πνευμονία όταν απορροφάται εσωτερικά, βοηθά εξίσου καλά και ως εισπνεόμενο. Έτσι έρχεται σε άμεση επαφή με τα μικρόβια που προκαλούν βρογχίτιδα ή πνευμονία και η δράση είναι άμεση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν νεφελοποιητή, σε δοσολογία 1 κ.γ. περίπου τρεις φορές την ημέρα για 10 έως 15 λεπτά.

Δοσολογία & Χρήση

Ο κολλοειδής άργυρος εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του κολλοειδούς αργύρου, η δοσολογία είναι η εξής:

  • 2 – 5 σταγόνες απευθείας στο δέρμα
  • 1 σταγονόμετρο που λαμβάνεται από το στόμα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • 1-2 σταγόνες στην περίπτωση οφθαλμολογικής μόλυνσης
  • 1-2 σταγόνες βοηθούν στην απολύμανση τραυμάτων εφαρμόζοντας σε Band-Aid
  • Μετά από την κατάλληλα προετοιμασία, μπορεί να εγχυθεί σε μυ, καρκινικό όγκο ή στην κυκλοφορία του αίματος
  • 5 – 10 σταγόνες μπορούν να εφαρμοστούν κολπικά.
  • • 5 σταγόνες που προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα, ή ψεκάζονται απευθείας στη μύτη, ή μέσω νεφελοποιητή

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για διάρκεια μεγαλύτερη των 14 συνεχόμενων ημερών.

Πηγή: naturalsoul

Διαδικασία Παραγωγής

Η παραγωγή του κολλοειδούς αργύρου επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης. Με την τοποθέτηση αργυρών ράβδων υψηλής καθαρότητας υπό τάση, απελευθερώνονται τα σωματίδια αργύρου στην νανοπεριοχή. Λόγω της μοριακής κίνησης Brownsche (αμοιβαία απόρριψη αρνητικών τάσεων φορτίου), τα σωματίδια παραμένουν σε αιώρηση και δεν βυθίζονται στον πυθμένα. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα παρεμβαίνουν σε αυτό το φαινόμενο, ο κολλοειδής άργυρος δεν πρέπει να αποθηκεύεται κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, μικροκύματα κ.λπ. Η συγκέντρωση κολλοειδούς αργύρου αποδίδεται σε ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).

Τι σημαίνει “PPM”;

Οι συμβολισμοί ppm, ppb κ.λπ. χρησιμοποιούνται στην επιστήμη και στην τεχνολογία για να υποδηλώσουν περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης κυρίως του εκατομμυριοστού (ppm εκ του αγγλικού parts per million). Το ppm είναι μονάδα βάρους (1 ppm αντιστοιχεί σε 1 mg ανά λίτρο νερό). Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ηλεκτρόλυσης, τόσο μεγαλύτερα γίνονται τα σωματίδια αργύρου όπως και ο αριθμός σε ppm. Ο κολλοειδής άργυρος της VioGenesis με 10 ppm αντιστοιχεί σε 10 mg αργύρου / λίτρο νερού. Υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια σωματίδια αργύρου σε ένα πλαστικό κουταλάκι του γλυκού. Όλα αυτά τα σωματίδια αργύρου καλύπτουν αποτελεσματικά μια επιφάνεια που αντιστοιχεί σε μέγεθος έξι γηπέδων ποδοσφαίρου.

10, 25  ή 50 “PPM”;

Η καλύτερη απάντηση στην ερώτησή 10, 25 ή 50 “PPM” προέρχεται από τον Steve Barwick, ιδιοκτήτη του The Silver Edge. Με την πρώτη ματιά, η σύγκριση φαίνεται θεωρητικά να είναι εύκολη. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Προκειμένου να επιτευχθεί ένας υψηλότερος αριθμός σε ppm, πρέπει να διοχετεύσουμε στις αργυρές ράβδους ροή ρεύματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι παράγεται περισσότερο ασήμι και δεν σχηματίζονται σωματίδια αργύρου πλέον, αλλά σχηματίζονται λιγότερα μεγάλα μόρια.
Ωστόσο, ο αριθμός (η ποσότητα δηλαδή των μεμονωμένων μορίων) κάνει την διαφορά. Δεδομένου ότι μόνο ένα μόριο αργύρου μπορεί να κλειδώσει και να επιτεθεί σε ένα στόχο. Μπορείτε να το φανταστείτε ως ένα πεδίο με 50 στόχους. Είναι σημαντικό να επιτυγχάνετε όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους.

Πηγή: viogenesis

Σημείωση:

Ο κολλοειδής άργυρος δεν είναι εγκεκριμένος από τον ΕΟΦ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται η διαφήμιση του προϊόντος σχετικά με ισχυρισμούς υγείας. Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.