Γαλακτοκομικά

Κρέμα γάλακτος

Κρέμα γάλακτος

Η κρέμα γάλακτος είναι γαλακτοκομικό προϊόν που αποτελείται από την λιπαρή στιβάδα που σχηματίζεται στην κορυφή ενός περιέκτη γάλακτος άνευ ομογενοποίησης. Επειδή τα λίπη έχουν μικρότερη πυκνότητα ανεβαίνουν στην κορυφή. Στη βιομηχανική παραγωγή της κρέμας γάλακτος, η διαδικασία διαχωρισμού επιταχύνεται με φυγοκέντριση. 

Η κρέμα γάλακτος είναι συστατικό μαγειρικής σε γλυκά, πικρά, αλμυρά και πικάντικα πιάτα, και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η κρέμα που προέρχεται από τα βοοειδή (ιδιαίτερα τα Jersey βοοειδή) που βόσκουν σε φυσικούς βοσκότοπους περιέχοντες φυσικά καροτενοειδή είναι κιτρινόχρωμη. Και το βουτύρο είναι, επίσης, κιτρινόχρωμο. Η κρέμα από κατσικίσιο γάλα, ή από αγελάδες εκτροφής σιτισμένες με ζωοτροφές είναι λευκή.

Μαγειρική

Η κρέμα γάλακτος είναι συστατικό πολλών τροφίμων, με συμπεριλαμβανόμενα: παγωτό, πολλές σάλτσες, σούπες, μαγειρευτά φαγητά, πουτίγκες, κρέμες ζαχαροπλαστικής και γλυκίσματα. Μπορεί να προστεθεί στον καφέ.

Η κρέμα γάλακτος χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητα της σε λίπος και το είδος θερμικής επεξεργασίας που έχει υποστεί. Ανά χώρα υπάρχουν κανονισμοί και νομοθεσίες που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές διάθεσης του προϊόντος για κατανάλωση. Στην ελληνική αγορά, η περιεκτικότητα της κρέμας σε λίπη κυμαίνεται από 15 έως 35 % και συνήθως περιέχει και έναν σταθεροποιητή όπως είναι η καραγενάνη.

Επεξεργασία και πρόσθετα

Μπορεί να περιέχει πρόσθετα συστατικά: πηκτικούς παράγοντες και σταθεροποιητές, όπως αλγινικό νάτριο, καραγενάνη, ζελατίνη, όξινο ανθρακικό νάτριο, tetrasodium pyrophosphate, και αλγινικό οξύ.

Κάποια από τα προϊόντα έχουν υποστεί πρόσθετη επεξεργασία. Για παράδειγμα, όταν η κρέμα προστίθεται στον καφέ προκύπτουν λιπαρά σφαιρίδια. Καλύτερη σταθερότητα επιτυγχάνεται με αύξηση της περιεκτικότητας σε μη-λιπαρά στερεά, που επιτυγχάνεται με μερικό απιονισμό και προσθήκη καζεϊνικού νατρίου.

Πηγή: Wikipedia