Υγεία & Ομορφιά

Λεμόνι ή Λάιμ;

Λεμόνι ή Λάιμ;

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχεις καταναλώσει λεμόνι ή λάιμ, και αναλόγως τις προτιμήσεις σου, τα έχεις χρησιμοποιήσει στο φαγητό. Στην σαλάτα ή τα έχεις προσθέσει στα καλοκαιρινά σου κοκτέιλ. Η εμφάνιση τους διαφέρει ελαφρώς, και η γεύση τους είναι παρόμοια. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών.

Λάιμ

Ως λάιμ χαρακτηρίζονται διάφοροι καρποί εσπεριδοειδών. Όπως Περσικό Λάιμ, το Κι Λάιμ και το Καφίρ Λαίμ. Το ίδιο αρχικά καλλιεργήθηκε σε Περσία και Ιράκ και φυτρώνει κυρίως σε τροπικά κλίματα. Κύριες χώρες παραγωγής του είναι το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδία, η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Τουρκία και τα νησιά της Καραϊβικής.

Λεμόνι

Όσον αφορά στο λεμόνι, ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών, ενώ πιστεύεται πως πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία. Το ίδιο καλλιεργείται κυρίως σε τροπικά κλίματα, ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια. Οι βασικές χώρες παραγωγής του είναι οι Μεσογειακές όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Αργεντινή, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Ινδία. Ακόμα, καλλιεργείται συχνά και στην χώρα μας, κυρίως στη Νότια Ελλάδα. Αρχικά το λεμόνι και έπειτα και το μοσχολέμονο χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του σκορβούτου στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Λόγω της αξιοσημείωτης ποσότητας βιταμίνης C που προσφέρουν, αλλά φαίνεται τελικά πως «ήρθαν για να μείνουν στην διατροφή μας». Τώρα που είπαμε λίγα πράγματα για το καθένα από αυτά τα δύο εσπεριδοειδή, μήπως αναρωτήθηκες αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

pinakas

Όπως βλέπεις, τα δύο αυτά εσπεριδοειδή φρούτα είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Διαφέρουν όμως κάπου τελικά;

Εμφάνιση

• Τοποθετώντας τα δίπλα δίπλα και κοιτάζοντας τα, θα παρατηρήσεις ήδη της πρώτη και πιο σημαντική διαφορά που είναι η εμφάνισή τους.
– Τα λάιμ θα τα συναντήσεις σε ανοιχτό πράσινο χρώμα, διαμέτρου συνήθως 2-5 εκατοστά και στρόγγυλου σχήματος, ενώ έχουν λίγα ή και καθόλου κουκούτσια.
– Τα λεμόνια αντιθέτως θα τα βρεις σε κίτρινο λαμπερό χρώμα, με διάμετρο μεγαλύτερη του μοσχολέμονου (συνήθως 8-12 εκατοστά) και οβάλ σχήμα.

Γεύση

• Ελάχιστη διαφορά θα παρατηρήσεις επίσης δοκιμάζοντας τα.
– Τα λάιμ είναι ελαφρώς πιο πικρά.
– Τα λεμόνια είναι ελάχιστα πιο γλυκά.
– Τα λάιμ λόγω της γεύσης τους και έλλειψης κουκουτσιών είναι η πρώτη επιλογή για παραγωγή αγαπημένων κοκτέιλ και χυμών, ενώ η φλούδα και το ξύσμα τους χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή ασιατικών φαγητών όπου ο χρόνος που απαιτείται είναι λίγος και δεν χάνουν την γεύση τους.
– Το ότι τα λεμόνια είναι πιο γλυκά είναι ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούνται κυρίως σαν λεμονάδα ή σαν βάση για διάφορα αφεψήματα. Ακόμα η φλούδα του συχνά χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.

Αξίζει να τα καταναλώσεις;

Παρά τις λιγοστές διαφορές τους και τα δύο θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σου. Όπως είδες παραπάνω, και τα δύο περιέχουν αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης C, μια βιταμίνη γνωστή για:
• Την αντιοξειδωτική της δράση.
• Την συμβολή της στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
• Την βοήθεια της στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου.
• Την συμμετοχή της στην άμυνα του οργανισμού.
• Την συμβολή της στην πρόληψη φλεγμονωδών νόσων.
• Την σύνθεση πρωτεϊνών, κολλαγόνου και κάποιων ορμονών.
• Την βοήθεια της στην απορρόφηση του σιδήρου.

Το καλοκαίρι είναι σε απόσταση αναπνοής και η επιλογή των δύο αυτών δροσιστικών εσπεριδοειδών σε πολλές παρασκευές φαγητού, αλλά και ροφημάτων θα ήταν μια πολύ ωραία επιλογή. Πρόσθεσε τα λοιπόν..

Βιβλιογραφία

1) United States Department of Agriculture, 2019
2) Journal of Nutrition and Metabolism, 2014
3) Chemistry Central Journal, 2015
4) Nutrients, 2017
5) Molecules, 2017

Πηγή: diaitologos-thess.gr

Συγγραφέας: Δαργκίνης Σωτήρης – Διαιτολόγος Διατροφολόγος