Λαχανικά

Λευκό κρεμμύδι

Λευκό κρεμμύδι

Προέλευση

To λευκό κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό. Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa). Και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του, κοινώς γνωστά ως φρέσκο κρεμμύδι & ξηρό κρεμμύδι αντίστοιχα, τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί.
Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες. Ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Τρώγεται ωμό αλλά χρησιμοποιείται και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.
Το λευκό κρεμμύδι ή το Allium cepa είναι μια ποικιλία ξηρού κρεμμυδιού που έχει ξεχωριστό προφίλ ελαφριάς και ήπιας γεύσης. Όπως και τα κόκκινα κρεμμύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και, ως εκ τούτου, έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής.

Πηγή: Wikipedia

Προφίλ γεύσης και γαστρονομικές χρήσεις

Τα λευκά κρεμμύδια έχουν μια ξεχωριστή ήπια παλέτα γεύσης σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κρεμμυδιών, όπως το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι. Είναι σαφώς λιγότερο πικάντικες και έχουν ελαφρύτερη γεύση. Lόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο από άλλους τύπους κρεμμυδιών. Λόγω αυτής της ήπιας και εύγευστης γεύσης, τα λευκά κρεμμύδια χρησιμοποιούνται συχνά ωμά σε πιάτα όπως σάντουιτς και σαλάτες. Όταν το ακατέργαστο λευκό κρεμμύδι εμποτίζεται μετά από ψιλοκομμένο ψιλοκομμένο, υιοθετεί ένα σχετικά γλυκό προφίλ γεύσης καθώς χάνει τη στυπτικότητά του.
Λόγω αυτού του προφίλ γεύσης, το λευκό κρεμμύδι είναι απίστευτα ευέλικτο στις χρήσεις του για φαγητό. Η χρήση του είναι συχνά κεντρική για την κατασκευή σαλατών καθώς παρέχει μια φρέσκια, αλλά όχι υπερβολικά έντονη αίσθηση γεύσης. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως κεντρικό συστατικό στην παρασκευή σούπας καθώς η ελαφριά γεύση του δεν υπερνικά τα άλλα στοιχεία του πιάτου, συμβάλλοντας σε μια συνεκτική παλέτα γεύσης. Το λευκό κρεμμύδι είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο ως συστατικό σε ζυμωμένα πιάτα όπως το λαχανοσαλάτα καθώς το χαμηλό στυπτικό του επιτρέπει να υιοθετήσει μια ευρέως γλυκιά γεύση στο πιάτο. Έχει επίσης πολλές χρήσεις σε πιάτα όπως το salsas λόγω αυτής της χαμηλής στυπτικότητας

Πηγή: Wikipedia