Λαχανικά

Λιαστές ντομάτες

Λιαστές ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες είναι μια τροφή που αποτελείται από ώριμες κανονικές τομάτες ή και από άνυδρες ντομάτες. Ξεχωριστή ποικιλία ντοματών που είναι συνηθισμένη σε πολλά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και μοιάζει με την ιταλική ποικιλία pomodori. Ξεραίνονται κάτω απο τον ήλιο για να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν μέσα τους. Τα ντοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%.

Για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής ντομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας. Οι λιαστές ντομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκιες, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι λιαστές ντομάτες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, μεγέθη και γεύσεις. Παραδοσιακά σερβίρονται με: ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.

Πηγή: Wikipedia

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Πέρα από αυτό όμως θα ενισχύσεις και την πρόσληψη σιδήρου, μαγγανίου, φωσφόρου και χαλκού στον οργανισμό σου.

Περιέχει βιταμίνες

Η αποξηραμένη ή λιαστή ντομάτα είναι μια καλή πηγή βιταμινών και ιδιαίτερα της Βιταμίνης Κ και της νιασίνης. Η Βιταμίνη Κ βοηθά πάρα πολύ στο να συντηρήσουμε τα οστά μας υγιή και επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Η νιασίνη θα σε βοηθήσει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι σε ένα φλιτζάνι θα πάρεις περίπου 4,9mg νιασίνης και 23mg βιταμίνης Κ.

Επίσης περιέχει και μέτριες ποσότητες από τις βιταμίνες C, A, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β-5 και Β-9. Ακόμη το λυκοπένιο, που αποτελεί μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, συνεχίζει να υπάρχει και δεν αλλοιώνεται παρόλο που αλλάζει η σύσταση του προϊόντος.

Πηγή: votanistas