Λαχανικά, Υλικά

Μαρούλι

Μαρούλι

Το μαρούλι (Lactuca sativaΛακτούκη η ήμερος) είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας των Σύνθετων (Compositae). Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η προέλευση του είναι η Ασία. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, τον Θεόφραστο και τον Διοσκορίδη με το όνομα θριδακίνη και θρίδαξ.

Χαρακτηριστικά

Η ρίζα του είναι πασσαλώδης με μήκος έως μισό μέτρο. Τα φύλλα του βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός, χρώματος ανοικτοπράσινου ή βαθυπράσινου. Τα μαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά.

Η άνθηση του μαρουλιού γίνεται σταδιακά και οι καρποί του βγαίνουν 10-15 μέρες μετά την άνθηση. Τα μαρούλια πολλαπλασιάζονται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε φυτώρια και σε 15 περίπου μέρες τα φυτάρια είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Ευδοκιμεί σε δροσερές θερμοκρασίες και δεν αντέχει στη ζέστη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, και το καλοκαίρι σε ψυχρότερα κλίματα. Για την επιτυχία στην καλλιέργεια πρέπει να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία, καλός φωτισμός και δροσερές νύχτες.

Κατανάλωση

Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ).

Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 19.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους.

Βοτανικές ποικιλίες

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες.

  • Ο φυλλώδης τύπος, στον οποίο τα φύλλα σχηματίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή μοιάζουν με της βελανιδιάς. Το χρώμα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο. Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεωςαντιδομάρουλα και τα κοινά μαρούλια.
  • Ο κεφαλωτός τύπος, με παχιά, μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά μαρούλιαΜπατάβιαΣαλαμάνδραΝιού Γιορκ Ιμπέριαλ και άλλες.
  • Ο τύπος μαρουλιού-σπαραγγιού με στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους.
  • Ο τύπος ρωμάνα με λεία σκληρά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουμε τις ποικιλίες Σκουροπράσινολευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: Wikipedia

Διατροφική αξία

Μεταξύ άλλων, το μαρούλι μπαίνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχει πολλά να μας χαρίσει, αν το καταναλώνουμε τακτικά. Συγκεκριμένα:

-Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

-Μας παρέχει και βιταμίνη C για δυνατό ανοσοποιητικό. Αν μάλιστα του προσθέσετε και λίγο λεμόνι, η βιταμίνη C εκτοξεύεται.

-Βοηθά στην ισορροπία του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο.

-Μας παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κάνουν καλό στα οστά.

-Η πλούσια περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή προλαμβάνει αρκετά είδη καρκίνων (π.χ. πνεύμονα, μαστού, δέρματος, τραχήλου και στομάχου).

-Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

Πηγή: clickatlife