Υγεία & Ομορφιά

Φροντίστε την καρδιά σας

Φροντίστε την καρδιά σας

Διαρκώς αποδεικνύεται ότι τα σοβαρότερα νοσήματα οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες και διατροφικές συμπεριφορές. Φροντίστε την καρδιά σας! Εξαιτίας αυτής της συσχέτισης, η διατροφή αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την προάσπιση της υγείας των πληθυσμών.

Αιτίες που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις:

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγούν σε παράγοντες κινδύνου. Αυτοί ονομάζονται ενδιάμεσοι και είναι:

– η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος),

– ο σακχαρώδης διαβήτης (υψηλή γλυκόζη αίματος),

– η υπερλιπιδαιμία (αυξημένα λιπίδια χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα),

– το υπερβολικό βάρος σώματος και επομένως η παχυσαρκία.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες για την εμφάνιση αρτηριακής πίεσης είναι: η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η υψηλή αναλογία καλίου/νατρίου. Οι κυριότεροι παράγοντες για την υπερλιπιδαιμία είναι: η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και η μειωμένη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νόσου στην καρδιά, με αποτέλεσμα, όταν συνδυάζεται και με άλλον παράγοντα κινδύνου, όπως ο διαβήτης, να αυξάνεται και η πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τέλος, και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, καθώς προκαλεί διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, εμφάνιση υπέρτασης και πολλαπλές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Αντιμετώπιση:

Οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου είναι εφικτό να ανατραπούν, καθότι συνδέονται άμεσα με τη διατροφή. Στόχος είναι να επιτευχθεί:

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) με απώλεια βάρους, περιορισμό του αλατιού, της καφεΐνης, του αλκοόλ, καθώς και του ασβεστίου και αύξηση της πρόσληψης καλίου.

Μείωση των λιπιδίων του αίματος σε περίπτωση που είναι σε αυξημένα επίπεδα. Διαφορετικά, διατήρηση των τιμών σε φυσιολογικά επίπεδα με μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (ζωικού) και αυξημένη πρόσληψη ενέργειας.

Διατήρηση της γλυκόζης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς οι αυξομειώσεις μπορεί σταδιακά να καταστρέψουν τα αρτηριακά τοιχώματα.

Διακοπή του καπνίσματος, καθώς μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λιπιδίων του αίματος και σε στένωση των αρτηριών.

Μείωση ή διατήρηση του βάρους σώματος σε φυσιολογικές τιμές, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς τους δείκτες των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση σε συνδυασμό με τη διατροφή συμπληρώνει την όποια προσπάθεια για βελτίωση της υγείας. Η τακτική άσκηση βοηθάει στ μείωση της πίεσης, των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος και αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συντήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Διατροφικές προτάσεις:

Διατροφικές προτάσεις για την πρόσληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι: Συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και προτίμηση του άπαχου κρέατος, όπως ψάρι και κοτόπουλο, μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών (ζωικού λίπους) και χοληστερίνης, μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, μείωση του βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας. Η απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί με συνδυασμό της γυμναστικής με τη διατροφή για ένα υγιές αποτέλεσμα.

Η διατροφή που έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι η μεσογειακή. Πλούσια κατανάλωση δημητριακών, όσπριων, ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών και μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών ήταν οι διατροφικές συνήθεις των λαών της Μεσογείου. Αυτού του τύπου η διατροφή αποδείχθηκε πως συνετέλεσε θετικά στην πρόσληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Λλόγω της φυτικής προέλευσης των τροφίμων και της αντιοξειδωτικής-προστατευτικής δράσης τους.

Επομένως, η σωστή διατροφική συμπεριφορά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας είναι αυτά τα στοιχεία που θα συντελέσουν στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συγγραφέας: Κορομπίλη Χαρίκλεια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *